Vietnam: Artister testas i musikkunskap och kommunistiska principer principer

000419 (IPS) – Det vietnamesiska kultur- och informationsministeriet ska börja registrera alla artister. I slutetav maj ska alla sångare, musiker och dansare genomföra tester föratt få tillstånd att uppträda.

Artisternas musikaliska talang, deras kunskap i musikteori, moral och i kommunistpartiets principer ska testas.

De som klarar provet kommer att få ett tillstånd att uppträda som gäller i fem år, de som inte klarar det ska få tillfälliga tillstånd på sex månader i taget.

Artisterna förbjuds att mima och att ändra sina sångtexter och de kommer att bli tvungna att uppträda gratis i avlägsna områden. Om de inte gör det kan deras tillstånd dras in.

Dessa nya regler ska bringa ordning och reda i musikindustrin. Kritikerna anser att många uppträdanden har haft undermålig kvalité och de klagar på att artisternas profithunger gjort att de inte uppträder på landsbygden.

De kommunistiska ideologerna anser dessutom att popmusiken har svävat iväg från den ideologiskt uppbyggande position som de vill att musik ska ha.

Så sent som på mitten av 80-talet kunde vietnameserna bara gå på konserter med patriotisk musik – lovsånger till armén och arbetarna. Traditionella vietnamesiska sånger, som ofta är melankoliska och som prisar naturen och kärleken, ansågs mycket opassande.

Den öppning av ekonomin som skett från mitten av 80-talet lättade på dessa restriktioner. En flod av traditionell musik som framfördes av vietnameser i andra länder skapade en ny scen i hemlandet, vilket starkt ogillas av traditionalister.

“Det mesta av popmusiken är ytlig, den speglar inte vietnamesisk kultur och vissa sångare visar inte upp hög moralisk standard”, säger professor To Vu till tidningen Ho Chi Minh-stadens kvinnor.

“Många sångare till och med mimar på scen, vilket gör publiken arg. Samtidigt vägrar de att uppträda om de ombeds att spela i avlägsna eller översvämmade områden” säger Le Nam, chef på departementet för musik i tidningen Ungdom.

Men beslutet har stött på kritik, från flera håll.

– Det är löjligt att tvinga erfarna sångare att genomgå prov för att få tillstånd att arbeta, säger popdivan Phuong Thanh.

Till och med justitieministeriets tidning kritiserar beslutet och skriver att publiken ska bedöma en artists kvalité.

Få artister vill att regeringen får mer kontroll över deras yrkesliv, men de flesta är överens om att musikscenen i Vietnam för närvarande inte är särskilt lönsam för dem. Stjärnorna har utsatts för påhopp om krav på skyhöga gage, men de skyller å sin sida på profithungriga organisatörer och oseriösa promotorer.

Andra klagar på att de lokala kulturdepartementen tar en allt för stor procent av inkomsterna. Många artister, utom de allra största stjärnorna, gör flera spelningar varje kväll för att tjäna ihop tillräckligt med pengar – vilket gör att kvalitén blir sämre.

En anledning till det är att landet svämmas över av piratkopierade CD-skivor, som artisterna inte tjänar ett öre på. Piratindustrin försämrar också artisternas chanser att få ge ut skivor på internationella bolag.

(000419)

.

Nguyen Nam Phuong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *