HAKLAR-ABD : Aktivistler Seçimde Demokratların Kazanmasını Umuyor

thumb image

TAMPA, Florida, 11 Eylül (IPS) – Her iki başkanlık adayı da idam cezasına desteklerini açıkladı ama aktivistler pragmatizm ve kasımda yapılan seçimlerden Demokratların galip çıkmasıyla eninde sonunda ülkenin idam cezasını kaldırma yoluna gideceğini düşünüyor.

John McCain ve Barack Obama çocuk katilleri ve tecavüz suçluları için idam cezasını desteklediklerini söyledi. Ayrıca 11 Eylül saldırılarının arkasında bulunan Usame bin Ladin için de idam cezası istediklerini açıkladı.

Obama seçim kampanyasından Moira Mack &com;Barack Obama'nın duruşu açık. Bin Ladin nereden bakılırsa bakılsın vahşi suçlar işledi ve idam cezasını hak ediyor&com; dedi.

İdam cezası karşıtı aktivistler McCain'in desteğinin yıllar öncesine dayandığını söylüyor. McCain birçok kereler federal düzeyde daha fazla infaz gerçekleştirilmesi için çağrıda bulundu.

Federal düzeyde son infaz 2003'te gerçekleştirildi ve 60'lardan bu yana sayıyı üçe çıkardı. ABD'de birçok suç federal değil eyalet düzeyinde cezalandırılıyor. Fakat şu an federal düzeyde idamla yargılanan 51 kişi bulunuyor.

Irkçılık yapıldığını öne süren aktivistler federal düzeydeki infazlar için moratoryum ilan edilmesini talep ediyor. 2000'de Adalet Bakanlığının yaptığı bir araştırma savcıların idam cezası istediği davaların yüzde 80'ninde zanlının bir etnik azınlığa mensup olduğunu gösterdi.

Ocak 2000'de McCain idam cezasının genel olarak daha sık kullanılması çağrısında bulundu. Altı yıl önce de idam mahkumlarının ırkçı önyargılara maruz kaldıklarını iddia etmek için bu yönde istatistikleri kullanmalarını engelleyen bir yasanın lehinde oy kullandı. Afrika-Amerikalılar ülke nüfusunun yüzde 12'sini fakat 3 bin 200 idam mahkumunun yüzde 43'ünü oluşturuyor.

İdam Cezası Bilgi Merkezi'nden (DPIC) Richard Dieter &com;Amerikalılar daha büyük meselelere –ekonomi, Irak, Afganistan ve dış politikaya bakarak oy kullanıyor&com; dedi. &com;Bununla birlikte kamuoyunun ciddi olarak idam cezasından uzaklaştığını düşünüyorum ve kim başkan olursa olsun bu değişmeyecek.&com;

DPIC'ye göre 2007'de ABD'de 42 kişi infaz edildi ve infazların hepsi güney eyaletlerinde gerçekleşti. Bu infazların 26'sı Teksas'taydı.

Yüksek Mahkeme'nin zehirli iğneyle infaz üzerine karar vermesi beklenirken süren yedi aylık gayri resmi moratoryumun nisanda sona ermesiyle birlikte de 20 infaz gerçekleştirildi.