Brasiliansk delstat storsatsar på grön vätgas

Fortaleza, 220916 (IPS) – Brasilien vill bli en världsledande producent av grön vätgas – med hjälp av landets stora möjligheter att utvinna vind- och solenergi. I staden Pecém har delstatsregeringen inlett en satsning som ska göra hamnområdet till ett centrum för produktionen av vätgas.

Regeringen i den nordöstra delstaten Ceará har inlett förhandlingar med ett stort antal företag som vill medverka till att industriområdet och hamnen i Pecém blir ett nav för den framtida vätgasproduktionen.

– Om bara en tredjedel av dessa projekt blir effektivt genomförda så kommer det att omvandla ekonomin i Ceará, säger Francisco Maia Júnior, delstatsminister med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor.

Tanken är att efterfrågan på vätgas kommer att öka från länder som själva har brist på gröna energikällor – i synnerhet i Europa.

Större delen av den vätgas som produceras i världen i dag orsakar stora utsläpp eftersom den tillverkas med hjälp av fossila bränslen. Grön vätgas tillverkas i stället genom elektrolys, en process där man spjälkar vattenmolekyler till vätgas och syre med hjälp av el från förnybara energikällor. Tekniken är dock mycket energikrävande – och där har Ceará en stor fördel eftersom förutsättningarna för att utvinna både sol- och vindenergi är mycket goda.

Den exportinriktade hamnen Pecém har dessutom ett industriområde och är också den brasilianska hamn som ligger närmast Europa.

– Ceará har extremt goda förutsättningar att utvinna förnybar energi, konstaterar energikonsulten Jurandir Picanço, som arbetar för industriförbundet Fiec, till IPS.

En studie gjord av bland andra Fiec visar att delstaten skulle kunna producera ett mycket stort överskott av sol- och vindenergi. Nordöstra Brasilien är den del av landet där vindkraften har utvecklats snabbast – och det är också en region där förutsättningarna är gynnsamma eftersom vindkraften är jämn.

– Internationella byrån för förnybar energi har slagit fast att nordöstra Brasilien har stora konkurrensfördelar när det gäller produktionen av grön vätgas. Och även om övriga landet fortfarande tvekar så gör vi inte det i Ceará, säger Jurandir Picanço.

I hamnen ska man nu bygga lagerlokaler för att kunna lagra vätgasen i form av ammoniak, berättar Duna Uribe, som är hamnens affärschef.

I slutet av året kommer ett portugisiskt företag att inleda produktionen av vätgas i den särskilda ekonomiska zon som ligger i anslutning till hamnen. Duna Uribe säger till IPS att satsningen i hamnen har en stor potential att bidra till den ekonomiska utvecklingen i hela delstaten eftersom de kommer att kräva många nya installationer av vind- och solenergianläggningar.

Det statliga delstatsuniversitetet har dessutom startat ett forskningscenter med inriktning på vätgas.

Mario Osava