Allt fler hungrar i det krisande Zimbabwe

Harare, 220822 (IPS) – Inflationen fortsätter att skena i Zimbabwe. Allt fler invånare har svårt att ställa fram mat till sina familjer och nu har krisen även börjat nå medelklassen i landets städer.

Sexbarnspappan Dambudzo Chauruka, 49, berättar att han numera knappt har råd att köpa bröd till sin familj. Detta trots att han arbetar som tjänsteman i huvudstaden Harare.

Priset på bröd har ökat kraftigt på senare tid. Samma bröd som kostade motsvarande 9 kronor för fem år sedan, då Robert Mugabe tvingades bort från makten, kostar i dag 13 kronor. Detta samtidigt som priserna på andra matvaror också har stigit mycket snabbt.

Dambudzo Chaurukas knappa lön räcker helt enkelt inte längre.

– Om jag köpte bröd varje dag så skulle inte pengarna räcka till att handla andra varor och till hyran, berättar han för IPS.

I maj räknade Zimbabwes konsumentförbund ut att en familj bestående av fem personer behöver en inkomst på motsvarande tre tusen kronor i månaden för att ha råd med sina omkostnader. Men sedan dess har priserna fortsatt att stiga, i synnerhet på mat.

Resultatet har blivit att även många zimbabwier i städerna, som har arbeten men förhållandevis låga löner, blivit allt fattigare och fått allt svårare att ställa fram mat till sina familjer.

Det fortsatta kriget i Ukraina har slagit mot matexporten till många utvecklingsländer och sedan det ryska anfallskriget inleddes har priset på vete i Zimbabwe ökat mycket snabbt. Det har i sin tur skapat en situation där det bröd som de flesta haft råd att köpa tidigare numera börjat betraktas som en lyxprodukt.

I slutet av juli slöts dock ett avtal som tillåter Ukraina att exportera spannmål via Svarta havet, vilket har mottagits med glädje i Zimbabwe. Förhoppningen är att avtalet ska leda till att matpriserna på sikt börjar sjunka igen.

Både Ryssland och Ukraina är stora exportörer av spannmål, i synnerhet vete, till en rad utvecklingsländer, däribland Zimbabwe.

Efter den ryska invasionen sjönk dock exporten av spannmål från Ukraina drastiskt.

Det avtal som nu har slutits har även tagits emot positivt av många handlare. En av dem är Jonathan Gunda, som driver en livsmedelsbutik i stadsdelen Mbare i Harare:

– Jag har slutat sälja alla typer av veteprodukter. Men det här nya avtalet kanske innebär att jag kommer att kunna återuppta försäljningen igen, säger han till IPS.

I spåren av den matkris som det ryska anfallskriget bidragit till att förvärra har det samtidigt blivit tydligt att Zimbabwe och flera andra länder i södra Afrika behöver stärka den inhemska matproduktionen. Detta har också har uppmärksammats av Menghestab Haile, regionchef för FN:s livsmedelsprogram, WFP. Han betonar att regionens länder har de resurser och förutsättningar som krävs för att skapa en mer mångsidig och lokal jordbruksproduktion.

Jeffrey Moyo