Kenya: Digital vårdsatsning når barn på landsbygden

Nairobi, 220809 (IPS) – Bristen på hälsovård är ett stort problem på den kenyanska landsbygden. Men genom en digital satsning har det nu blivit mycket enklare för många barn som är i behov av vård att undersökas av specialister på distans.

Den digitala satsningen Daktari Smart lanserades i slutet av förra året i syfte att förbättra tillgången på vård för barn på den kenyanska landsbygden.

Bristen på utbildad vårdpersonal är mycket stor i landet, och för de patienter som behöver träffa specialister är situationen ännu svårare. Allra värst är det för befolkningen på landsbygden, som ibland helt saknar tillgång till en välfungerande sjukvård.

Hittills har den digitala satsningen inriktats på områden i landet där det bor 32 000 barn, berättar projektledaren Olivia Achieng vid barnsjukhuset Gertrude i Nairobi.

Liksom i många andra utvecklingsländer är specialistvården i Kenya koncentrerad till landets stora städer – och för barn på landsbygden innebär det ofta att de går miste om den hjälp de har behov av.

Olivia Achieng konstaterar att det för många familjer både är för dyrt och krångligt att resa de långa sträckor det skulle krävas för att få adekvat vård – och den digitala satsningen har som mål att överbrygga dessa brister. I de fall det behövs kan även remisser skrivas efter en digital konsultation.

Bakom satsningen står stiftelsen M-PESA i samarbete med specialistsjukhus. Karen Basiye vid M-PESA säger att systemet är utformat för att även kunna användas av patienter som bor i områden där tillgången på internet är dålig.

Wilson Odhiambo