Ny främlingsfientlig våg slår mot migranter i Sydafrika

Johannesburg, 220712 (IPS) – Den ekonomiska motorn Sydafrika har sedan länge lockat arbetskraft från andra afrikanska länder. Men på senare tid har många främlingsfientliga attacker utförts mot migranter, i takt med att Sydafrikas ekonomiska situation försämrats och arbetslösheten har ökat.

Våld mot migranter är inget nytt fenomen i Sydafrika. År 2008 dödades minst 68 personer i samband med främlingsfientliga upplopp.

Sedan dess har tusentals migranter utsatts för våldsdåd eller tvingats uppleva hur deras hem eller affärslokaler blivit plundrade eller nedbrända.

På senare tid har dock attackerna intensifierats, samtidigt som arbetslösheten nu uppgår till hela 37 procent. En del sydafrikaner menar att migranterna stjäl jobben, men de anklagas också för att ligga bakom den ökande kriminaliteten och narkotikahandeln.

Detta samtidigt som vissa politiker, däribland Johannesburgs tidigare borgmästare Herman Mashaba, pekat ut migranterna som orsaken till landets socioekonomiska problem. Till och med vissa medlemmar av det styrande partiet ANC har i kampen för sin egen politiska överlevnad börjat skuldbelägga migranter.

Dessutom har anti-immigrantrörelsen Dudula (som betyder ”pressa tillbaka” på zuluspråket) drivit på vågen av främlingsfientlighet. I juni tvingades bland annat försäljare på marknadsplatsen Yeoville i Johannesburg att ge sig av efter att medlemmar av Dudula hade hotat att driva bort dem. De flesta försäljarna på marknaden är migranter från Kongo. Natten mot den 20 juni satte någon eld på ett stort antal marknadsplatser och varor till ett stort värde gick upp i rök. Många kopplar bränderna till Dudula, även om gruppen förnekar inblandning.

En kvinnlig försäljare på marknaden säger till IPS att de på kvällen såg en grupp män som stod och hängde nära marknadsplatsen, och som man tror har med branden att göra. Fyrabarnsmamman, som inte vill bli citerad med sitt namn, säger att hela hennes varulager gick förlorat i branden – och att hon nu har stora skulder till de leverantörer hon handlat av på kredit.

Även landets transportnätverk har drabbats i samband med att lastbilar har satts i brand och utländska lastbilschaufförer har blivit attackerade.

En zimbabwier som arbetat som lastbilschaufför i Sydafrika i elva års tid berättar att situationen nu har blivit så hotfull att hans familj har rest tillbaka till hemlandet.

– Själv har jag suttit hemma i tre dagar eftersom jag är för rädd för att gå till jobbet. Jag har inte stulit någons arbete. Åkeriet använder sig av en fast ersättning och jag jobbar inte till ett underpris, säger mannen, som inte vill framträda med sitt namn, till IPS.

Amir Sheikh, ordförande för organisationen African Diaspora Forum, ADF, säger att påståendet att migranterna tar alla jobb helt enkelt inte är sant. Han påpekar att det finns runt fyra miljoner migranter i landet, som har över 60 miljoner invånare, och att de snarare bidrar till samhället.

– De betalar skatt och driver butiker i områden som främst bebos av äldre och av fattiga som annars måste resa långt för att få tag på basvaror, säger Amir Sheikh.

Han säger att många som bor i fattiga områden dessutom kan öka sina inkomster genom att hyra ut rum till migranter.

Nicholas Mabena Ngqabatho vid ADF berättar att organisationen även bedriver ett samarbete med den fackliga federationen Cosatu för att få fler utländska medlemmar. Detta som en del i arbetet mot de arbetsgivare som utnyttjar migranternas ofta svåra situation.

Han betonar att många av de utländska lastbilschaufförer som blivit attackerade transporterar varor över stora delar av kontinenten.

– De tar inte jobben från lokalbefolkningen utan ingår i en leverantörskedja som sträcker sig över hela Afrika, men som nu har drabbats av störningar på grund av främlingsfientliga attacker. Och detta drabbar den sydafrikanska ekonomin, säger Nicholas Mabena Ngqabatho.

Han påpekar att många migranter dessutom tvingas kämpa med byråkratiska problem, och lyfter fram regeringens beslut att dra tillbaka de särskilda visum som utfärdades till zimbabwier som kom till Sydafrika innan 2009. Det innebär att 178 000 zimbabwier nu riskerar att deporteras, eller att tvingas leva som papperslösa.

Samtidigt påpekar Amir Sheikh att det också finns exempel på hur lokalbefolkningen vänder sig emot de främlingsfientliga krafterna. Ett exempel på det var när lokalbefolkningen nyligen tvingade en aktivist från Dudula att snabbt ge sig av från området Alexandra i Johannesburg.

Fawzia Moodley