Sviktande intresse inför det kommande valet oroar i Zimbabwe

Bulawayo, 220404 (IPS) – Ända sedan självständigheten 1980 har regeringspartiet Zanu-PF lyckats behålla makten i Zimbabwe. Nästa år ska val hållas i landet igen – men analytiker menar att det redan nu finns tecken på ett minskande intresse för att delta i de ofta omtvistade valen.

Gilbert Mabutho, 41, är bara en av mängder av zimbabwier som försöker försörja sig som gatuförsäljare i det krisdrabbade landet. Han jobbar med att sälja alla möjliga varor i landets nästa största stad, Bulawayo. Just nu saluför han kokta majskolvar.

– Det finns inga riktiga jobb. Det är så här jag livnär mig, säger han till IPS.

Han är bara en av många som ännu inte har engagerat sig i det kommande valet.

Arbetslöse Samson Basvi säger att han inte ser något skäl till att rösta.

– Landets problem har varit desamma i flera år nu. Om det verkligen förändrade någonting så borde ju de som röstas in också se till att våra liv förbättrades, säger han.

Det är en uppgiven känsla som många ger uttryck för i detta land, som har styrts av Zanu-PF ända sedan självständigheten 1980.

I det senaste parlaments- och presidentvalen – där Emmerson Mnangagwa vann en omtvistad seger – deltog runt tre fjärdedelar av de 5,5 miljoner registrerade väljarna. Det betraktas som ett högt valdeltagande.

Intresset var dock sämre för de fyllnadsval som nyligen hölls i landet och vissa analytiker menar att det hänger samman med ett bristande förtroende för själva valprocessen.

– Den främsta orsaken är en oro för att valet ska riggas till fördel för det styrande Zanu-PF, vilket är en återkommande känsla bland de röstberättigade, säger Stanley Mabuka, vid analysinstitutet Economist Intelligence Unit, EIU.

Zimbabwe har på senare år upplevt flera omtvistade val där oppositionen har anklagat regeringspartiet för otillbörligheter. Även resultatet i det senaste valet, 2018, har ifrågasatts.

Inför nästa års val uppger oppositionspartiet Citizens for Change Coalition, CCC, som leds av Nelson Chamisa, att förhoppningen är att sex miljoner zimbabwier ska delta. Men med tanke på att så få hittills har valt att registrera sig inför valet är risken stor att den förhoppningen inte kommer att infrias.

Stephen Chan, professor och Zimbabwe-expert vid University of London, säger att det kommer att krävas förändringar för att landets befolkning ska känna att en demokratisk förändring är möjlig.

– Överlag lockar fyllnadsval få röstande. Men i Zimbabwe finns det också en besvikelse över splittringar inom oppositionen, och en känsla över av det inte kommer att gå att få bort Zanu-PF från makten, säger han.

Ignatius Banda