Löften om rättvis återhämtning har inte infriats, enligt ny rapport

Nairobi, 220401 (IPS) – Covid-19-pandemin har slagit mycket hårt mot Afrikas svaga sjukvårdssystem och ekonomier. Samtidigt har omvärldens löften om en rättvis ekonomisk återuppbyggnad i spåren av krisen visat sig vara tomma. Det uppger Amnesty International i en ny rapport.

I sin årsrapport för 2021 uppger Amnesty att ledarna i världens rika länder tillsammans med storföretag kommit med tomma löften om att den ekonomiska återuppbyggnaden skulle inriktas på att bemöta världens orättvisor.

Enligt rapporten har de rika länderna tillsammans med storföretagen i stället fördjupat de globala orättvisorna. Det har lett fram till en situation där länderna i Afrika nu tvingas hantera en situation som är ännu svårare än tidigare.

Endast åtta procent av de 1,2 miljarder invånarna på den afrikanska kontinenten hade exempelvis blivit fullvaccinerade mot covid-19 i slutet av 2021.

Utvecklingsexperten Grace Gakii, som är baserad i Nairobi, säger till IPS att pandemin har lett till en ökad fattigdom, en förvärrad brist på mat, försämrade vårdsystem och en ökning av det könsbaserade våldet.

Så tidigt som i augusti 2020 varnade Världsbanken för att uppemot 115 miljoner fler människor i världen hade fallit ned i extrem fattigdom i pandemins spår. Det innebar att den globala fattigdomen då hade började stiga igen, för första gången på mycket länge.

Världsbankens uppgifter om Kenya visade i november 2020 att ytterligare två miljoner kenyaner hade blivit fattiga på grund av krisen.

Enligt Amnestys rapport står många afrikanska länder inför svåra socioekonomiska utmaningar på grund av den orättvisa fördelningen av vaccin.

Deprose Muchena, chef för människorättsorganisationens avdelning för östra och södra Afrika, konstaterar att världens rika länder inte såg till att de stora läkemedelsbolagen distribuerade sina vaccin rättvist mellan världens länder.

– Resultatet är att det kommer att ta längre tid för de flesta afrikanska länderna att återhämta sig efter pandemin på grund av de omfattande orättvisorna och fattigdomen. Efterverkningarna av covid-19 drabbar i första hand de mest marginaliserade grupperna, säger Deprose Muchena.

Läkaren Githinji Gitahi, vid hjälporganisationen Amref Health Africa, säger till IPS att Afrika utsattes för ett svek när omvärlden valde att hamstra vaccin – trots att efterfrågan var så stor på kontinenten.

Han säger att den trenden vände först efter att världens rika länder hade tillgodosett sina egna behov av vaccin, och att många fler doser har distribuerats i Afrika sedan slutet av förra året. Samtidigt står kontinentens länder nu inför nya problem – eftersom det förblivit svårt att nå ut med vaccinationer till befolkningar på landsbygden och bland fattiga grupper.

Joyce Chimbi