Solenergi minskar energifattigdomen i Chile

Santiago, 211102 (IPS) – De flesta chilenare har tillgång till el. Men energifattigdomen har förblivit utbredd och många saknar fortfarande grundläggande tjänster i sina hem. Samtidigt är de gröna energikällorna på framväxt i landet – och lokala satsningar på solenergi ger goda resultat.

Över 90 procent av Chiles 17,5 miljoner invånare har tillgång till el. Men Nicola Borregaard, chef för EBP Chile, betonar att många fortfarande saknar varmvatten i sina hem och bor i byggnader som saknar isolering – och dessutom har svårt att betala sina elräkningar. Ett annat återkommande problem är de återkommande och långa elavbrotten.

Nicola Borregaards konsultfirma är inriktad på hållbara lösningar och involverad i ett energiprogram där målsättningen är att bemöta bristen på energi som framställs av gröna energikällor.

Hon berättar för IPS att EBP Chile samarbetar med flera lokala organisationer för att se till att satsningarna går att finansiera.

– Nästan alla i Chile har i dag tillgång till el. Men det betyder inte att de har el dygnet runt – för många handlar det snarare om en oregelbunden tillgång med återkommande elavbrott, säger Nicola Borregaard.

Hon betonar att energifattigdom inte bara handlar om brist på elektricitet.

– Över tio procent saknar varmvatten. Och elsäkerheten är ofta mycket dålig, i många bostäder är riskerna för elstötar och bränder stora på grund av felaktiga installationer.

Ett annat stort problem är att många som bor i byggnader som saknar isolering tvingas värma upp sina bostäder med ved eller kol – vilket orsakar hälsoproblem.

– Energifattigdom handlar också om människor som inte har råd att betala de ofta enorma elräkningarna. Familjer kan tvingas lägga en femtedel av sina inkomster till att betala för el och gas, säger Nicola Borregaard.

Samtidigt har lokala satsningar på solenergi bidragit till att förändra livet för många människor. Marta Pérez, 50, bor i ett fattigt kvarter i kommunen Renca, som ligger strax norr om huvudstaden Santiago.  Hon säger att en satsning på solpaneler som genomfördes för ett år sedan resulterat i minskade elkostnader och lett till att hon äntligen fått tillgång till varmvatten i sin bostad.

– Vi hade en varmvattenberedare tidigare, men den hade vi inte råd att använda eftersom elräkningarna blev så höga, berättar hon.

Projektet i Renca har resulterat i ett antal solenergisystem och vattentankar och har för Marta Pérez familj inneburit drastiskt minskade elkostnader.

Alla familjer som deltar i satsningen har fått betala en grundavgift för installationen, medan solpanelerna varit gratis. Sammanlagt ingår nästan 300 familjemedlemmar i projektet.

– Jag önskar att alla chilenare skulle få tillgång till solenergi – det är framtidens energikälla, säger Marta Pérez.

Ett annat projekt som EBP Chile står bakom pågår i den lilla orten Rungue, som ligger fem mil norr om Santiago. Där har ett solenergi-kooperativ bildats av familjer med låga inkomster, i syfte att bygga upp ett solenergisystem som kommer att utnyttjas av minst 40 familjer.

Kooperativets ledare Leandro Astudillo berättar för IPS att gruppen samverkar med flera lokala organisationer och att man i synnerhet har inriktat sig på grupper som är särskilt utsatta.

– Vi har prioriterat äldre personer med dåliga pensioner och andra som har svårt att betala sina elräkningar, berättar han.

Nicola Borregaard menar att det behövs många fler liknande satsningar över hela Chile – och att målsättningen måste vara att skapa en grön och inkluderande energisatsning i landet.

– Det handlar om att genomföra konkreta satsningar. Vår tanke är att alla projekt ska byggas ut, säger hon.

EBP Chile samarbetar med flera internationella institutioner och olika energiföretag.

– Målet är att demokratisera investeringarna i förnybara energikällor, driva på energiomställningen och uppmuntra till satsningar på en hållbar utveckling, säger Nicola Borregaard.

Sol- och vindenergin är på snabb uppgång i Chile – och står bakom en allt större del av den el som konsumeras i landet. I september i år stod de förnybara energikällorna för nästan en tredjedel av den el som genererades i Chile – främst i form av sol- och vindkraft. Och utvecklingen går undan – elen som kommer från förnybara energikällor har ökat snabbt under de senaste åren.

Men Nicola Borregaard menar att utvecklingen skulle kunna påskyndas ytterligare – genom införandet av en betydligt högre koldioxidskatt. Hon menar att överskottet sedan kunde användas för fler satsningar på lokala solenergisatsningar.

Orlando Milesi