Kvinnor tvingas leta efter vatten i Zimbabwes nästa största stad

Bulawayo, 211020 (IPS) – Det är inte bara på landsbygden i Zimbabwe som kvinnor tvingas bege sig ut med dunkar för att se till att familjerna har tillgång till vatten. Det har även blivit allt vanligare i landets nästa största stad, Bulawayo.

I många utvecklingsländer har det förblivit kvinnornas ansvar att se till att familjerna har tillgång till vatten – samtidigt som makten över vattenresurserna vanligen kontrolleras av män.

Detta trots att studier visar att hela samhället gynnas när kvinnor får ett ökat inflytande över de beslut som tas om vattenresurserna.

I Bulawayo tvingas Langelihle Tshuma varje morgon att börja dagen med att kontrollera om det kommer något ur hennes vattenkran. Fyrabarnsmamman bor i ett medelklassområde i en storstad, men trots det kan hon inte lita på en service som anses vara grundläggande i de flesta andra städer.

Men i Bulawayo har vattentillgången på senare tid blivit alltmer opålitlig, och invånarna får inte någon information innan kranarna stryps.

– Vi har börjat vänja oss vid det nu, säger hon.

När vattnet stängts av tvingas Langelihle Tshuma bege sig ut på gatorna tillsammans med mängder av andra kvinnor i jakt på en offentlig vattenkran som fortfarande fungerar.

– Jag brukade tycka att det kändes förnedrande att gå runt i kvarteren i jakt på vatten. Men när man har små barn finns det ingenting att välja på, säger hon till IPS.

Även om problemet har blivit vanligare för kvinnor även i denna storstad så har kravet på att leta efter och hämta hem vatten sedan länge varit vardag för mängder av kvinnor i utvecklingsländer. Detta vid sidan av alla andra obetalda arbetsuppgifter de tvingas utföra.

Ignatius Banda