FN-chefen ovanligt hård efter etiopiska utvisningar

New York, 211011 (IPS) – Efter att Etiopien utvisat sju FN-tjänstemän har ett högst ovanligt ordkrig brutit ut mellan världsorganisationens generalsekreterare och företrädare för regeringen i det krisdrabbade landet.

Nyligen meddelade Etiopien att sju FN-företrädare utvisades ur landet och förklarades som ”persona non grata”, eftersom de ”lagt sig i interna angelägenheter”. Beskedet kom efter att flera FN-företrädare anklagat landets regering för att inte förhindra en svältkatastrof i den konfliktdrabbade provinsen Tigray. Krisen i landet har lett till ett desperat behov av humanitära insatser.

Utvisningarna fick FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att reagera kraftfullt, bland annat genom att meddela att beskedet gjorde honom ”chockad”. Förra veckan sade han inför säkerhetsrådet att alla insatser i Etiopen måste inriktas mot att rädda liv och att undvika en massiv tragedi i Tigrayprovinsen.

Han begär dessutom att Etiopien lämnar fram konkreta bevis mot de sju FN-företrädarna,

en begäran som hittills inte har bemötts av etiopiska företrädare.

De hårda orden från Antonio Guterres är ovanliga, då generalsekreteraren traditionellt anses vara underställd alla världsorganisationen 193 medlemsstater. Vid en pressträff som hölls förra veckan betonade dock generalsekreteraren att han utnyttjat sin rätt att inför säkerhetsrådet bemöta anklagelserna från Etiopien, eftersom ”det är hans plikt” att försvara FN.

Inom internationell diplomati brukar utvisningar leda till motåtgärder genom att den stat som drabbas svarar med samma mynt. Men FN har inga sådana medel att ta till och generalsekreteraren har inte makten att utvisa etiopiska diplomater från världsorganisationen.

Antonio Guterres betonar även att begreppet persona non grata bara kan gälla i relationer mellan olika stater, och inte mellan FN och dess medlemsländer.

Etiopiens FN-ambassadör Taye Atske-Selassie Amde uppger dock att det inte finns några juridiska regler som kräver att landet ska behöva rättfärdiga eller förklara sina beslut, samtidigt som han hävdar att det finns ett antal anklagelser om hur FN-företrädare agerat ”olämpligt”.

Händelsen kan ha utlösts av att FN bidragit med humanitär hjälp till rebeller i ett land där uppskattningsvis sju miljoner människor nu är i behov av nödinsatser. FN betonar dock att när det gäller akuta behov av mat och läkemedel så styrs inte insatserna av politik, utan av humanitära behov.

Kul Gautam, tidigare undergeneralsekreterare och biträdande chef för Unicef, säger sig känna till flera tidigare fall där FN-anställda förklarats som persona non grata. Men även om höga FN-företrädare även då har fördömt agerandet, har reaktionerna denna gång varit betydligt hårdare.

– Jag känner inte till några tidigare fall där FN ifrågasatt en regerings rätt att förklara FN:s internationella personal för persona non grata, säger Kul Gautam.

Han menar att det tydliga agerandet från generalsekreteraren därför kom som en positiv överraskning.

– Vi får hoppas att generalsekreterarens väl övervägda svar på den etiopiska regeringens agerande kommer att leda till att FN:s internationella tjänstemän stärks och att de kan utföra utvecklingsarbete och humanitära insatser utan att känna rädsla, säger han.

Kul Gautam menar att agerandet från den etiopiske premiärministern och fredsprisvinnaren Abiy Ahmed, på ett liknande sätt som Aung San Suu Kyi tidigare i Myanmar, har lett till en stor besvikelse i omvärlden. Detta eftersom premiärministern står bakom, eller tillåter, att allvarliga människorättsbrott begås mot en etnisk minoritet i hans eget land. Att vissa militanta företrädare för denna grupp också kan ha begått övergrepp kan enligt Kul Gautam inte rättfärdiga regeringsledda insatser som drabbar oskyldiga civila.

Han menar att även om auktoritära regeringar också tidigare har utvisat FN-representanter, så är agerandet från den etiopiska regeringen mycket ovanligt.

– Att Etiopien förklarar så många som sju FN-representanter som arbetar med humanitära insatser för persona non grata – med hänvisning till vad som tycks vara påhittade anklagelser – är unikt, säger Kul Gautam.

Thalif Deen