Experter bevakar att toppmöte om mat leder till åtgärder

210923 (SciDev.Net/IPS) – I veckan kommer företrädare för fler än 85 länder att slå fast sina ambitioner om att förändra världens livsmedelssystem, i samband med ett toppmöte som hålls i FN:s regi. Ett stort nätverk av forskare meddelar samtidigt att de kommer att övervaka att länderna också lever upp till sina löften.

Veckans FN-toppmöte om världens livsmedelssystem syftar till att förändra hur mat produceras, distribueras och konsumeras. Vid det virtuella mötet förväntas länderna bland annat att utlova satsningar på nyttigare skolluncher, åtgärder för att minska matslöseriet och insatser för att stärka klimatarbetet genom innovationer inom jordbruket.

FN har inför mötet ordnat en lång serie av konsultationer i syfte att skapa nationella strategier för utvecklingen av tåligare och mer hållbara matsystem. Världsorganisationen uppger att toppmötet samtidigt innebär en möjlighet för världen att hamna på rätt spår igen i arbetet för att uppnå de globala utvecklingsmålen.

Många experter varnar samtidigt för att de åtaganden som länderna kommer att utlova, och som inte är juridiskt bindande, riskerar att väga lätt om de inte åtföljs av kontroller av efterlevnaden. En av dessa är Boyd Swinburn som är professor i global hälsa vid Auklands universitet i Nya Zeeland:

– Jag befarar att ländernas åtaganden kommer att vara så vaga och svårkontrollerade att det kommer att bli svårt att ställa regeringar och företag till svars, säger han.

Boyd Swinburn leder det internationella nätverket Informas, som granskar livsmedelspolitik, och är en av de forskare som ingår i Accountability Pact, en satsning som kommer att följa upp i vilken utsträckning toppmötet kommer att resultera i verkliga åtgärder. Över 250 forskare från olika delar av världen har slutit upp bakom initiativet.

I en artikel i tidskriften Global Food Security skrev nyligen ett antal jordbruks- och livsmedelsexperter att det behövs kontrollmekanismer för att följa upp vilka resultat toppmötet leder till. Enligt experterna måste detta göras öppet och med vetenskapliga metoder – för att tydligt kunna visa vilka åtaganden som också blir genomförda.

Namukolo Covic som arbetar vid International Food Policy Research Institute och är en av författarna till artikeln säger att detta är nödvändigt för att kunna ställa regeringar och privata företag till svars.

Veckans toppmöte har samtidigt bojkottats av ett stort antal organisationer och forskare som anser att de stora jordbruksföretagen haft ett alldeles för stort inflytande över mötet – på bekostnad av småbönder och ursprungsbefolkningar. Den kritiken har dock avvisats av FN.

*Denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Ruth Douglas