Belarus – Europas farligaste land för journalister

Bratislava, 210907 (IPS) – Tillslagen mot medierna har på senare tid ytterligare förvärrats i Belarus – och det fåtal oberoende journalister som fortfarande verkar i landet lever under stor rädsla för att bli gripna.

På senare tid har president Alexandr Lukasjenkos regim utökat antalet tillslag mot oberoende medier och stängt verksamheten för flera redaktioner.

Reportrar utan gränser beskriver nu landet som det farligaste i Europa för journalister.

Enligt Belaruriska journalistförbundet, BAJ, har närmare 500 reportrar blivit utsatta för gripanden i landet under det senaste året, medan 29 har satts i fängelse. Samtidigt har det inkommit rapporter om minst 70 dokumenterade fall där journalister utsatts för våld.

Belarusiska journalistförbundet har varit den enda oberoende organisationen för journalister och mediearbetare i Belarus och en av landets tydligaste förespråkare för rätten till yttrandefrihet. Men nu har förbundet blivit upplöst av myndigheterna, efter påståenden om administrativa felaktigheter som ska ha upptäckts i samband med en inspektion tidigare i år.

På senare tid har regimen samtidigt tvingat en lång rad av civilsamhällets organisationer att stänga ned sina verksamheter.

Situationen i landet har på senare tid förvärrats betydligt, berättar en av de få oberoende journalister som fortfarande är verksam i Belarus, för IPS:

– Vi har aldrig tidigare drabbats av så många övergrepp mot journalister – i form av fysiska attacker och gripanden. Ett oöverträffat antal journalister utreds för brott, men bör betraktas som politiska fångar. Det är tydligt att myndigheterna försöker tysta pressen och hela tiden stärker sina påtryckningar, säger journalisten, som inte vill bli citerad med sitt namn.

Ed Holt