Våld och övergrepp drabbar journalister i Kongo-Kinshasa

New Delhi, 210803 (IPS) – Det konfliktdrabbade Kongo-Kinshasa är ett mycket farligt land för journalister. Reportrar riskerar att utsättas för våld – men löper också risk att gripas på order av lokala politiker.

Journalisten Elena Pasquini, som driver webbtidningen Degrees of Latitude, har erfarenhet av att arbeta i Kongo-Kinshasa. Hon säger till IPS att hoten mot journalister kommer från många olika håll – bland annat från många av de väpnade grupper som strider i landet. Samtidigt betonar hon vikten av att journalister trotsar hoten och fortsätter att rapportera från det krigshärjade landet.

Enligt den lokala organisationen Journalists in Danger, förekom det minst 115 övergrepp mot pressfriheten i Kongo under förra året. Reportrar utan gränser, RSF, uppger samtidigt att ett flertal journalister gripits på order av lokala politiska ledare, medan väpnade grupper utfört attacker mot reportrar eller utfärdat hot som tvingat dem på flykt. Enligt RSF utsätts även journalister som har många följare på sociala medier för förtalskampanjer.

De långvariga konflikterna i Kongo har bara fortsatt och Human Rights Watch, HRW, uppskattar att det finns 5,5 miljoner internflyktingar i landet. Ett stort antal stridande grupper, och i vissa fall även regeringsstyrkor, anklagas för dödliga attacker mot civila och grova övergrepp mot flickor och kvinnor.

I maj utlyste president Felix Tshisekedi ett så kallat belägringstillstånd i provinserna Nordkivu och Ituri i syfte att bemöta ett ökande antal attacker från väpnade grupper. Men trots att myndigheterna genomfört åtgärder fortsätter våld och otrygghet att prägla situationen för de journalister som bevakar dessa regioner.

Journalists in Danger och internationella pressfrihetsorganisationer uppmanar regeringen att leva upp till sina tidigare löften om att stärka mediefriheten och att utöva sanktioner mot personer som kränker journalisters rättigheter.

Elena Pasquini säger att omvärlden måste få bättre kännedom om vad som händer i jättelandet – trots de risker detta medför.

– Konflikterna gör att det är väldigt farligt att resa till de platser som det behöver rapporteras från, och det är väldigt svårt att få uppgifter bekräftade. Hoten från väpnade grupper är många och det finns vägspärrar i alla konfliktregioner. Allt detta gör det ännu svårare att rapportera, men innebär också att behovet av att få ut information är ännu större, säger hon till IPS.

Sania Farooqui