Bangladesh: Hon tar strid för kvinnors rättigheter genom att resa

New Delhi, 210604 (IPS) – För fem år sedan startade Sakia Haque från Bangladesh en kvinnogrupp på sociala medier med målet att stärka kvinnor att ge sig ut på egna resor. Sedan dess har gruppen förvandlats till ett nätverk med nästan 60 000 medlemmar.

Facebookgruppen “Travelettes of Bangladesh” har med tiden blivit en plats där ressugna bangladeshiska kvinnor kan mötas och skapa nya kontakter, men också bli stärkta och samla mod för att våga ge sig ut på egna resor.

Själv reser Sakia Haque helst med motorcykel – vilket i sig är en utmaning för kvinnor i ett konservativt land. Tillsammans med tre väninnor har de nu rest på motorcykel genom 64 distrikt i landet.

– Vi har velat bevisa att kvinnor klarar av det, trots att alla till en början var motståndare – både våra familjer och det omgivande samhället. ”Har du någonsin sett en kvinna köra motorcykel”, frågade de oss. I början var det en ovanlig syn, men numera är det många kvinnor som kör scootrar och motorcyklar, säger Sakia Haque till IPS.

Vid sidan av sitt arbete har hon tillsammans med sina väninnor rest runt i landet i två års tid– genom småstäder och byar, på leriga landsortsvägar och med återkommande stopp vid skolor. De har utsatts för trakasserier på vägarna – och ifrågasatts av många.

– Att kvinnor kör motorcykel eller reser på egen hand har varit en ovanlig syn för många, åtminstone fram till för fem-sex år sedan.

Hon menar dock att situationen är på väg att förändras.

– Vårt mål har varit att kvinnor ska kunna resa på egen hand, och där har det skett en stor förändring, säger Sakia Haque.

När hon inte är ute och reser arbetar hon som läkare vid ett av världens största flyktingläger i Cox’s Bazar.

Under sina resor har hon mött många flickor och sett det som en möjlighet att diskutera kvinnors rättigheter, men också att kunna ta upp frågor som berör menstruation, ett ämne som ofta ses som tabu i landet.

– Det är en anledning till att vi har besökt så många skolflickor. De har visat sig vara öppensinnade och beredda att prata om deras möjligheter att ta makten över sin egen situation.

Även om det finns exempel på framgångar drabbas bangladeshiska kvinnor fortfarande av omfattande diskriminering – och av våld. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har slagit fast att landets myndigheter fortfarande gör alldeles för lite för att motverka våldet.

– Det finns en kultur av straffrihet och korruptionen har förblivit ett stort hinder i kampen för rättvisa, har kvinnorättsaktivisten Shireen Huq sagt till IPS i en tidigare intervju.

Hon är grundare av organisationen Naripokkho, som arbetat för kvinnors rättigheter och mot det sexuella våldet sedan 1983. Shireen Huq menar att det sexuella våldet mot kvinnor har gamla anor.

– Det är kulturen av kvinnohat och skadlig maskulinitet som utgör grundorsaken till det sexuella våldet. Och det är ett växande problem eftersom inte rättsväsendet fungerar. Förövarna vet att det kan komma undan, sade Shireen Huq.

Människorättsförsvarare betonar att landet är i behov av en bred jämställdhetspolitisk satsning, som i sin tur skulle kunna bana väg för andra förändringar.

Shireen Huq och hennes plattform har bidragit till att förändra attityderna kring kvinnor och resande i landet – men hon betonar också att mycket arbete fortfarande återstår.

– Kvinnor måste inse sitt värde och bli stärkta i sin tro på vad de kan åstadkomma, säger hon.

Sania Farooqui