FN uppmanar till skärpta åtgärder för världshaven

New York, 210603 (IPS) – Världens hav är i kris – och insatserna för att vända utvecklingen är långt ifrån tillräckliga. Det var budskapet vid ett FN-möte om haven och de marina resurserna som hölls i veckan.

Levande hav med en mångfald av marina arter är avgörande för mänskligheten, och vid mötet betonade generalförsamlingens ordförande Volkan Bozkir att världens länder måste agera nu för att öka skyddet.

Temat för mötet var det globala mål som är inriktat på att uppnå en utveckling där haven och de marina resurserna nyttjas på ett hållbart sätt. Konferensen hölls inför Världshavens dag, som infaller den 8 juni.

Nästa år ska FN stå värd för en global konferens om haven. Denna stora konferens skulle ha hållits redan i februari i år, men coronapandemin gjorde att mötet fick flyttas fram.

Enligt Volkan Bozkir har pandemin samtidigt lett till att allt fler människor kräver förändringar, eftersom de inte vill leva i en värld som drabbas av ”kris efter kris”.

– Allt fler beslutsfattare har börjat inse hur viktiga friska hav är för en välmående ekonomi, sade han.

Volkan Bozkir påpekade att flera länder har ökat skyddet för kustområden som utsätts för stor turism, att skyddet för våtmarker förbättrats – och att det gjorts insatser för att motarbeta illegalt fiske och överanvändningen av marina resurser. Han tillade samtidigt att alla dessa åtgärder nu behöver samordnas – och skärpas ytterligare.

FN har utlyst åren mellan 2021 och fram till 2020 till ”ett årtionde för havsforskning”. Detta för att öka stödet för forskning som är inriktad på en hållbar användning av världens marina resurser.

De hot som mänskliga aktiviteter utgör för världens hav aldrig har varit så allvarliga som nu, sade FN:s generalsekreterare António Guterres i samband med att satsningen lanserades i början av året.

Vid måndagens möte sade FN:s särskilda sändebud för havsfrågor, Peter Thomson, att det gjorts vissa framsteg. Det handlar bland annat om att fler havsområden blivit skyddade och att kunskaperna om havens betydelse har ökat. Men han betonade samtidigt att läget är mycket allvarligt och att mycket mer måste göras.

Peter Thomson underströk att en stor del av de globala fiskebestånden fortsatt är utsatta för överfiske och att enorma mängder plast och annat avfall fortsätter att dumpas i haven. Detta samtidigt som försurningen och uppvärmningen av haven går åt fel håll.

Världens enorma hav är mycket viktiga för människors tillgång till mat – samt för handel och kommunikationer. Forskare understryker dock att havens resurser är överexploaterade.

Genom de globala utvecklingsmålen har världens länder kommit överens om specifika målsättningar för hur föroreningarna ska minska, skyddet för de marina ekosystemen förbättras samt att det illegala överfisket och exploateringen av de marina resurserna ska motarbetas.

Alison Kentish