”FN måste återuppta Myanmar på sin skamlista”

Seoul, 210519 (IPS) – Militären i Myanmar visar ingen som helst respekt för barns liv. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres måste därför återinföra landet på listan över aktörer som begår grova överträdelser mot barn. Det skriver Yanghee Lee, som tidigare var FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter i Myanmar, i denna kommentar.

Bara under mars månad sköt och dödade säkerhetsstyrkorna i Myanmar minst tio barn i samband med våldsamma tillslag mot de fredliga protesterna i landet. Sedan militären tog makten i en kupp i början av februari har över 50 barn dödats, många fler skadats och fler än 900 barn och ungdomar utsatts för godtyckliga gripanden.

Säkerhetsstyrkorna har dessutom ockuperat fler än 60 skolor och universitetsområden, vilket ytterligare förvärrat utbildningskrisen för nästan tolv miljoner elever och studenter. Och det kaos och den förödelse som råder efter kuppen visar inga tecken på att avta.

Militärens totala brist på respekt för barns liv är inget nytt. Under 2017 tvingade de hundratusentals civila rohingyer att fly över gränsen till Bangladesh, och en majoritet av flyktingarna var barn.

FN har år efter år dokumenterat militärens grova övergrepp mot barn, hur de har dödat och skadat barn, gjort sig skyldiga till sexuellt våld samt till attacker mot skolor och sjukhus. Grupper i delstaten Karen uppger att minst tre skolor bombades under förra månaden.

Som tidigare FN-sändebud har jag på egen hand bevittnat de förödande konsekvenserna av militärens brutala taktik mot barnen.

Sedan 2003 har FN:s generalsekreterare återkommande pekat ut Myanmars militär på den årliga ”skamlista” över aktörer som begått grova överträdelser mot barn i samband med konflikter. Detta i de återkommande rapporterna om förhållandena för barn i samband med väpnade konflikter. Listan är viktig eftersom den uppmärksammas av FN:s säkerhetsråd och stärker engagemanget för att få ett slut på övergreppen.

Men i juni förra året valde generalsekreterare António Guterres att ta bort Myanmars militär från listan. Detta trots att den medföljande rapporten kunde dokumentera 205 fall där militären rekryterat eller utnyttjat barnsoldater under föregående år.

Efter att ha rapporterat om människorättssituationen i Myanmar under många års tid kan jag med säkerhet slå fast att landets armé aldrig har slutat upp med att rekrytera och utnyttja barn – trots löften om motsatsen.

I samband med att den senaste listan publicerades sade generalsekreteraren att Myanmar tagits bort från den på grund av en ”fortsatt betydande minskning” av rekryteringen av barn,  och pågående åtgärder för att förhindra nya rekryteringar, samt ett påstått arbete för att avväpna de barn som redan rekryterats.

António Guterres sade samtidigt att Myanmar skulle återupptas på listan om detta arbete inte fullföljdes.

Men att i förtid ta bort aktörer som Myanmars militär från skamlistan, vilket inte är en isolerad händelse, innebär också ett hot mot trovärdigheten för detta verktyg – som är betydelsefullt i arbetet för att skydda barn och hålla förövare ansvariga.

Åtgärden tycks dessutom ha uppmuntrat militären att begå nya övergrepp.

Medan protesterna mot kuppen har fortsatt i landet har också konflikterna mellan militären och väpnade etniska grupper eskalerat. För barnen innebär detta förhöjda risker.

FN:s säkerhetsråd borde nu agera snabbt för att försöka stoppa militären – men i stället har man svårt att komma överens på grund av motståndet från Kina och Ryssland mot hårda åtgärder, däribland införandet av ett vapenembargo.

Förra årets avlistning av Myanmars militär var oförklarlig och orättfärdig med tanke på hur armén har fortsatt att agera. Nu har generalsekreteraren dock en möjlighet att åtgärda misstaget i samband med att årets rapport inom kort ska publiceras.

Där måste militären i Myanmar återigen pekas ut för dess rekryteringar och utnyttjanden av barn. Med tanke på militärens totala brist på respekt för barns rättigheter är detta en konkret åtgärd som FN-chefen kan genomföra i arbetet för att de ska hållas ansvariga för de brott som begås mot myanmariska barn.

*Yanghee Lee är professor vid fakulteten för barnpsykologi och utbildning vid Sungkyunkwan-universitetet i Seoul. Hon var tidigare ordförande för FN:s barnrättskommitté samt världsorganisationens särskilda sändebud för mänskliga rättigheter i Myanmar.