Nepal: Små framsteg i kampen mot handeln med barn

Katmandu, 210422 (IPS) – Människohandeln med barn har förblivit ett mycket omfattande problem i Nepal. Samtidigt finns det tecken på positiva förändringar i landet. Det skriver Simone Galimberti, grundare av den nepalesiska organisationen Engage, i denna kommentar.

Problem med trafficking av barn är fortsatt stora i Nepal. Bara härom veckan rapporterades det om hur indisk polis hade lyckats frita sju nepalesiska flickor i åldern mellan 10 och 18 år som hade försvunnit från sin hemregion. Flickorna kunde därefter skickas hem till sina familjer igen.

De öppna gränserna mellan Indien och Nepal anses vara ett av de största problemen i kampen mot handeln med barn.

Antalet nepalesiska barn som försvinner på grund av trafficking är mycket stort och en majoritet är flickor. Många av dem förs över gränsen till Indien, där de under tvång exploateras på olika sätt, medan andra förs vidare till Mellanöstern.

Samtidigt fortsätter även den inhemska exploateringen av barn, som utnyttjas inom olika industrier och branscher.

Även om också pojkar faller offer så är handeln särskilt skadlig för alla de minderåriga flickor som riskerar att utnyttjas inom sexindustrin.

En ny rapport från Nepals departement för barn- och kvinnofrågor visar att drygt 2 700 barn försvann i landet under förra året, en siffra som dock var betydligt lägre än de dryga 3 400 barn som försvann föregående år. Minskningen beror troligen i första hand på stängningen av de internationella gränserna i samband med pandemin.

Samtidigt har coronakrisen slagit allra hårdast mot de redan fattiga – vilket innebär att många fler barn i framtiden riskerar att hamna i de skrupelfria människohandlarnas nät.

Men det finns också positiva tecken, vilket också lyfts fram av USA:s utrikesdepartement i dess senaste årsrapport om den globala människohandeln. Främst handlar det om de nepalesiska myndigheternas arbete för att motverka problemen.

Förra sommaren ratificerade Nepal FN:s så kallade Palermoprotokoll, som syftar till att förhindra, bekämpa och bestraffa handeln med människor. Ratificeringen var ett viktigt steg som innebär att regeringen nu måste skärpa lagarna och straffen mot personer som gör sig skyldiga till trafficking.

I landet finns också en ny institution, National Child Rights Council, som tillkommit i spåren av den lag från 2018 som stärker barnens rättigheter. Nyligen bidrog rådet till att ett stort antal barn som arbetade som gatuförsäljare kunde omhändertas med målsättningen att de så snart som möjligt ska kunna återförenas med sina familjer.

Rådets ordförande Milan Raj Dharel, som ägnat hela sitt liv åt att arbeta för barns rättigheter, säger att myndigheten inom kort kommer att verka i hela landet – och att man även kommer att införa nya rutiner som ska förenkla hemkomsten för nepalesiska barn som har återfunnits i Indien.

Simone Galimberti