Ny rapport uppmanar till förändrade matvanor

Bulawayo, 210414 (IPS) – Problemen med undernäring och övervikt förvärras i världen – samtidigt som antalet hungrande snabbt ökar i spåren av pandemin. För att skapa en situation som är långsiktigt hållbar krävs det en förändrad syn på mat, menar författarna till en ny rapport.

Rapporten från den italienska tankesmedjan Barilla Center for Food & Nutrition Foundation, BCFN, som är inriktad på livsmedelssäkerhet, visar att konsumtionen av billig och näringsrik mat, som ägg, är fortsatt låg i flera afrikanska länder.

Enligt rapporten finns det minst 690 miljoner människor i världen som lider brist på mat, samtidigt som pandemin riskerar att leda till att upp emot ytterligare 132 miljoner fler kommer att drabbas av matbrist.

I den nya rapporten lanseras en ny form av matpyramid som kombinerar mat- och klimataspekter och syftar till att fungera som en riktlinje för människors dagliga konsumtion. Rapportförfattarna menar att målet är att bidra till att människor väljer mat som både är näringsrik och bra för planeten.

Enligt biståndsorganisationer kan detta vara särskilt viktigt för befolkningarna i utvecklingsländer där många miljontals människor bara har möjlighet att äta ett mål mat om dagen, på grund av klimatförändringarnas effekter och en bristande mattillgång.

Modellen bygger på studier av fem afrikanska länder, som enligt rapportförfattarna har en sak gemensamt – att måltidskulturen är inriktad på ett mål stärkelserik mat om dagen.

Men BCFN:s forskningschef Marta Antonelli säger till IPS att principerna om en hälsosam och klimatsmart diet kan användas av alla. Enligt henne handlar det om att skapa en ny inställning till mat.

– Dagens livsmedelssystem lyckas inte skapa en rättvis fördelning av mat åt alla och utgör en ohållbar påfrestning för miljön. Både hälsa och miljö måste stå i centrum i arbetet för att skapa nya livsmedelssystem, säger Marta Antonelli.

Rapporten kommer samtidigt som FN:s livsmedelsorganisation har meddelat att det finns fler än tre miljarder människor i världen som inte har råd att hålla sig med en nyttig diet.

Tidigare studier från BCFN har samtidigt visat att problemen med felaktig kost – som leder till undernäring, brist på mikronäringsämnen och övervikt – är på väg att förvärras globalt. Problemen med övervikt eller fetma hos barn och vuxna har ökat i nästan samtliga världens länder, vilket innebär en ökande belastning för sjukvården.

I vissa afrikanska länder råder det samtidigt brist på mat – vilket är ett stort hinder i arbetet för att människor ska kunna leva upp till principerna om en mer hälsosam och klimatsmart diet.

Nyligen meddelade Francesca Erdelmann, chef för FN:s livsmedelsprogram i Zimbabwe, att det finns över 2,4 miljoner människor i landets städer som inte kan tillgodose sina dagliga matbehov.

– Den minskande tillgången på nyttig mat får mycket negativa konsekvenser. Många familjer har svårt att ställa mat på bordet. De mer lyckosamma kan hoppa över vissa mål medan andra tvingas gå till sängs hungriga, säger Francesca Erdelmann.

Författarna till den nya rapporten betonar att priserna på nyttig mat är ett problem, främst i världens fattigare länder – och att detta måste förändras. Jordbruksproduktionen bör samtidigt inriktas mot grödor med högre näringsvärde, konstateras i rapporten.

Ignatius Banda