Digitala kunskaper avgörande för unga bönder

Ibadan, Nigeria, 210331 (IPS) – I Nigeria har flera satsningar genomförts för att öka matproduktionen – och samtidigt minska den höga arbetslösheten. Resultaten har dock uteblivit. Samtidigt visar ny forskning att digitala och sociala färdigheter har en stor betydelse för ungdomars möjligheter att kunna lyckas som bönder.

Saheed Babajide är en ung nigerian som länge deltog i en av regeringens satsningar för att stärka unga jordbrukare. Men han menar att programmet nästan inte gav någonting.

– Vi fick nästan ingen utbildning om åkermarker, och ännu mindre om de avgörande kunskaper som krävs för att lyckas i det moderna samhället, berättar han.

Nigeria är Afrikas största land befolkningsmässigt med sina över 200 miljoner invånare. Det är också ett land där närmare en tredjedel av befolkningen är i behov av en anställning.

Nteranya Sanginga, chef för Internationella institutet för tropiska jordbruk, IITA, betonar att det är avgörande att det afrikanska jordbruket utvecklas – för att säkerställa matproduktionen, men också för att motverka fattigdom och arbetslöshet.

Men trots att regeringen i Nigeria har genomfört flera satsningar mot ungdomsarbetslösheten och för att stärka tillgången på mat visar studier att resultaten har uteblivit.

En studie som gjorts av Khadijat Amolegbe, vid fakulteten för jordbruksekonomi vid Ilorin-universitet i Nigeria, visar att ungdomar som ska lyckas som bönder även behöver digitala kunskaper för att lyckas.

– De insatser som har gjorts för att motivera ungdomar att satsa på jordbruket har inte lyckats eftersom de bara varit inriktade på grundläggande kunskaper om jordbruk. De unga behöver även andra kunskaper för att klara av att bemöta risker och osäkerhet, och för att kunna hänga med i de förändringar som sker, säger Khadijat Amolegbe till IPS.

Hon säger att forskningen visar att ungdomar som har sociala och digitala färdigheter har större möjligheter att lyckas – vilket innebär att utvecklingen av dessa kunskaper borde ingå i framtida utbildningssatsningar.

– Det skulle gynna innovationer, öka produktiviteten och göra deltagarna bättre förberedda på att möta framtida utmaningar inom jordbruket, säger Khadijat Amolegbe.

Studien rekommenderar samtidigt en ökad digitalisering av det nigerianska jordbruket – vilket i sin tur skulle locka fler ungdomar med rätt kunskaper till branschen.

Abdulrahman Olagunju