Vapenexport kritiseras för att driva på katastrofen i Jemen

New York, 210309 (IPS) – FN har slagit fast att världens värsta humanitära katastrof just nu utspelas i det krigsdrabbade Jemen. De flygangrepp mot civila som utförs av den koalition som leds Saudiarabien anses vara en pådrivande faktor i krisen. Trots det har vapenexporten till koalitionens länder fortsatt.

Fler än 100 000 människor beräknas ha dödats i det krig som rasat i Jemen sedan 2015 och människorättsorganisationer menar att krigsbrott har begåtts i landet. En del av offren har dödats i samband med flygangrepp mot bröllop, begravningar, mot privata bostäder, byar och skolor.

Dessutom har ytterligare över 130 000 människor dött på grund av den brist på mat och sjukvård som kriget orsakat.

Enligt det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri ökade Saudiarabien sin vapenimport kraftigt mellan 2015 och 2019, då landet stod bakom hela tolv procent av världens samlade import av vapen.

Och trots att både USA och Storbritannien har uttryckt sin oro över Saudiarabiens krigsinsatser i Jemen, har de båda ländernas vapenexport till kungadömet fortsatt. Nästan tre fjärdedelar av de vapen Saudiarabien importerar kommer från USA, medan 13 procent kommer från Storbritannien.

I USA har dock den nya administrationen under Joe Biden hotat med att stoppa en del av den vapenexport som godkändes av den förre presidenten Donald Trump till både Saudiarabien och dess allierade i Jemen, Förenade arabemiraten.

Stephen Zunes, professor vid fakulteten för Mellanösternstudier vid universitetet i San Francisco, säger att beslutet om att avbryta USA:s direkta stöd för Saudiarabiens krig i Jemen borde ha fattats mycket tidigare.

– Tyvärr har dock Joe Biden utlovat att fortsätta bidra med vapen för att stötta det han beskriver som Saudiarabiens försvarsbehov gentemot iransk aggression. Detta trots att Saudiarabiens försvarsbudget är fem gånger så hög som Irans, och att landet därmed inte har några problem att försvara sig, säger Stephen Zunes till IPS.

Joe Biden har också meddelat ett fortsatt stöd för att det saudiska kungadömet ska kunna försvara sig från angrepp från huthirebellerna, som genomfört granatattacker mot Saudiarabien.

Stephen Zunes säger också att Joe Bidens fortsatta stöd för saudiska insatser mot terrorism är oroande, med tanke på att regimen även har beskrivit fredliga oppositionella som terrorister. Han påpekar också att inga sanktioner har riktats mot landets kronprins Mohamed bin Salman – trots att den nya amerikanska administrationen har pekat ut prinsen som ansvarig för mordet på den USA-baserade journalisten Jamal Khashoggi.

– Detta gör att man kan ifrågasätta om Joe Biden verkligen är beredd att stå upp mot den saudiska regimen, säger Stephen Zunes.

Simon Adams, ordförande för människorättsorganisationen Global Centre for the Responsibility to Protect, säger att den svåra humanitära krisen i Jemen tydligt hänger samman med kriget.

– Svälten beror på flygangreppen och det skoningslösa kriget, som helt har förstört människors liv. USA bör inte sälja vapen till något land som bär ansvar för övergreppen i Jemen, säger Simon Adams.

Enligt honom har Saudiarabien och Förenade arabemiraten återkommande gjort sig skyldiga till krigsbrott i landet.

– USA är en medhjälpare till dessa brott om man fortsätter att bistå med de bomber, drönare och stridsflygplan som används för att bomba civila jemeniter, säger Simon Adams.

Hans organisation har länge arbetat för att förmå FN:s säkerhetsråd att agera, med hänvisning till att straffriheten för de krigsbrott som begåtts av båda sidor i konflikten har lett fram till den humanitära krisen i Jemen.

Thalif Deen