Ny abortlag i Argentina kan påverka fler länder i regionen

Kingston, 210216 (IPS) – Dagen innan nyårsafton röstade senaten i Argentina igenom en liberalisering av landets strikta abortlagstiftning. Nu hoppas många aktivister i Latinamerika och Karibien att deras länder ska följa efter.

Den 30 december förra året beslutade den argentinska senaten att aborter ska vara tillåtna fram till den 14:e graviditetsveckan. Fram till dess hade aborter bara varit tillåtna i samband med våldtäkt eller om kvinnans liv var i fara.

Förändringen i Argentina kom efter att aktivister länge kämpat för en mer liberal lagstiftning, medan katolska kyrkan motsatt sig en lagändring. En liknande omröstning hölls även 2018, men röstades då ned av senaten.

För de argentinska aktivister som kämpat för lagändringen var beslutet en stor seger. De uppger att fler än tre tusen kvinnor dött i samband med illegala aborter i Argentina sedan 1983.

Beslutet har även gett energi till aktivister i andra delar av regionen. Och deras optimism stärktes ytterligare efter att USA:s nyvalde president Joe Biden i januari drog tillbaka den så kallade “global gag rule” som hade återinförts av Donald Trump. Det var en regel som innebar ett förbud för organisationer som mottog amerikanskt bistånd att rådgöra om aborter, eller hänvisa till abortkliniker.

Organisationer över hela Latinamerika och Karibien hoppas nu att förändringarna ska driva på en avkriminalisering av aborter i flera länder – något som de menar skulle rädda liv men också stärka kvinnors rättigheter.

I flera av regionens länder är abortlagarna mycket restriktiva. Enligt USA-baserade Guttmacher Institute, genomfördes det trots de hårda reglerna över 6,5 miljoner aborter om året i regionen mellan 2010 och 2014, varav en majoritet under ”osäkra” förhållanden.

Enligt Guttmacher Institute är aborter helt förbjudna i sex länder i Latinamerika och Karibien, medan nio länder bara tillåter abort när kvinnans liv är hotat.

Selene Soto, jurist vid människorättsorganisationen Women’s Link Worldwide säger att beskedet från Argentina kan vara ett tecken på att förändringar nu är på väg.

– Det har haft betydelse och frågan finns nu på agendan på grund av det som skett i Argentina.

Ett av många länder där abortlagen är mycket restriktiv är Dominikanska republiken. Där är alla aborter förbjudna och kvinnor och sjukvårdspersonal som genomför en illegal abort riskerar fängelse. Aktivister kräver att den hårda lagen åtminstone borde tillåta abort för kvinnor som riskerar livet eller har fallit offer för våldtäkt.

– Vi menar att totalförbud är ett brott mot de mänskliga rättigheter som är väl fastslagna internationellt, säger Selene Soto.

Kate Chappell