Rapport: Stora förändringar krävs för hållbar fred i Sydsudan

Bonn, 210211 (IPS) – För ett år sedan bildades en samlingsregering mellan de parter som tidigare stridit mot varandra i Sydsudan. För att avvärja hotet om ett nytt inbördeskrig måste dock att ett helt nytt politiskt system byggas upp i landet. Det skriver International Crisis Group, ICG, i en ny rapport.

Enligt rapporten måste ledarskiktet i Sydsudan komma överens om ett nytt politiskt system som har möjligheter att fungera i ett av de länder i Afrika där den etniska mångfalden är som störst.

– Situationen i Sydsudan är mycket skör och utmaningarna stora. Vi anser att det krävs en radikal förändring genom en överenskommelse om maktdelning, för att det ska gå att skapa ett fredligt styre. Det säger Alan Boswell, senior analytiker vid ICG och en av rapportförfattarna, till IPS.

Enligt rapporten riskerar det val som planeras nästa år att leda till förnyade spänningar i landet. Detta eftersom det nuvarande politiska systemet ger all makt åt den vinnande sidan – samtidigt som Sydsudan är ett land där det krävs en samsyn mellan de mäktigaste grupperingarna för att en strid om makten ska kunna undvikas.

Den nuvarande centraliserade maktstrukturen innebär enligt ICG att det finns en risk för att valet kommer att följas av våld – i synnerhet om president Salva Kiir Mayardit fortsätter att vägra att dela med sig av landets oljeinkomster. Sydsudan har stora oljetillgångar, som också är statens största inkomstkälla.

Landet blev självständigt från Sudan 2011, efter decennier av konflikter. Men två år efter självständigheten bröt inbördeskrig ut efter att Salva Kiir Mayardit hade avskedat sin regering och anklagat sin vicepresident Riek Machar för att ha planerat en statskupp.

Inbördeskriget avslutades formellt genom ett fredsavtal 2018, som även innehöll en överenskommelse om maktdelning mellan regeringssidan och de tidigare rebellerna. Sedan i februari förra året har landet styrts av denna samlingsregering.

Inför det kommande valet säger Alan Boswell dock att modellen med majoritetsstyre inte är anpassad till situationen i Sydsudan.

– Sydsudan har liksom många andra länder i världen en struktur för majoritetsstyre, där de i teorin låter en majoritet av väljarna avgöra vem som ska styra. Men i Sydsudan skulle detta sannolikt innebära att många grupper skulle anse att de blir utestängda från makten. Och det skulle stärka den pågående maktkamp som redan lett till hundratusentals sydsudanesers död, säger han.

Enligt Alan Boswell bör i stället landets ledare tillsammans med utländska partners sätta sig ned ”vid ritbordet” för att skapa ett politiskt system som är bättre anpassat för de lokala förhållandena.

ICG menar att det behövs en modell av maktdelning både innan och efter valet – för att förebygga fler konflikter.

– Det som måste undvikas är en situation där valet framstår som en process som syftar till att det ena partiet ska besegra det andra, säger Alan Boswell.

Rapporten lyfter fram exempel på hur en rotation av makten mellan allianser av olika etniska grupper kan ge den förlorande sidan i ett val möjligheten att säkra presidentposten i en kommande mandatperiod.

Som exempel lyfts Nigeria fram, där man av tradition roterar presidentposten mellan den av muslimer dominerade norra delen och den av kristna dominerade södra delen av landet, samt Tanzania där presidentposten också brukar roteras mellan muslimer och kristna.

Nalisha Adams