Männens dominans på FN:s högsta nivå kan fortsätta

New York, 210114 (IPS) – I veckan meddelade Antonio Guterres att han är tillgänglig för en andra ämbetsperiod som FN:s generalsekreterare. Det kan innebära att det kommer att dröja ytterligare flera år innan världsorganisationen till sist utser en kvinna till högsta chef.

FN pläderar tydligt för jämställdhet och institutionen är en hård kritiker av den könsdiskriminering som förekommer i världen. Men hittills har organisationen inte lyckats leva upp till sina egna ideal när det gäller tillsättningen av de allra högsta positionerna.

Under FN:s 75-åriga historia har ingen generalsekreterare varit kvinna medan endast 4 kvinnor – och 71 män – har valts fram som ordförande för generalförsamlingen, organisationens högsta beslutande församling.

I måndags meddelade Portugals tidigare premiärminister, generalsekreterare Antonio Guterres, att han är ”tillgänglig” för en andra mandatperiod.

Det slutliga beslutet vilar dock inte bara på de 193 medlemsländerna, utan först och främst på de fem länderna med vetorätt i säkerhetsrådet. Det är dessa länder som har det sista ordet i frågan om vem som ska väljas som näste generalsekreterare, med ett mandat som börjar i januari nästa år.

År 1996 förnekades egyptiern Boutros Boutros-Ghali en andra mandatperiod efter att USA hade utnyttjat sin vetorätt – trots att övriga 14 medlemmar i säkerhetsrådet ville godkänna honom.

Under sin tid som generalsekreterare har Antonio Guterres verkat för att stärka kvinnornas position inom FN, och ett stort antal viktiga utnämningar har gått till kvinnliga kandidater.

Förra året meddelade han att FN hade uppnått full könsbalans i organisationens ledning, vilket var två år tidigare än den målsättning som Antonio Guterres satte upp i samband med att han tillträdde sin post. Vissa bedömare menar att generalsekreterarens goda resultat i jämställdhetsarbetet kan bli ett hinder för dem som anser att han bör ersättas av en kvinnlig kandidat.

Kampanjerna för att FN för första gången ska tillsätta en kvinna som generalsekreterare har pågått länge. Den tidigare biträdande generalsekreteraren Purnima Mane säger till IPS att feministiska grupper arbetade hårt för detta redan 1975, under internationella kvinnoåret.

Sedan dess har kravet växt och samlat många olika grupperingar. Men Purnima Mane säger att det dröjde ända fram till 2016 innan det verkligen såg ut som att kraven kunde vara på väg att förverkligas. Då fanns det vid ett visst läge lika många kvinnliga som manliga kandidater för jobbet, enligt henne. Men till sist föll ändå valet på Antonio Guterres.

Antonia Kirkland vid organisationen Equality Now påpekar att FN sedan organisationen grundades 1945 har haft nio generalsekreterare – alla män.

– Detta är oacceptabelt och måste förändras. Tyvärr slutade kampanjen för att få en kvinna vald som FN:s nästa ledare i besvikelse 2016, trots att det fanns ett antal högst kvalificerade och framstående kvinnliga kandidater med imponerande meriter, säger hon till IPS.

Antonia Kirkland menar att den kandidat som tar över posten som generalsekreterare nästa år borde vara en kvinna.

– Det är hög tid att utse en kvinna som antar och driver igenom en feministisk dagordning i syfte att förbättra flickors och kvinnors rättigheter globalt.

Kul Gautam, som tidigare var FN:s biträdande generalsekreterare, menar dock att Antonio Guterres gjort sig förtjänt av att få sitt uppdrag förnyat.

– Han har blivit orättvist hämmad under sin första ämbetsperiod, som tyvärr sammanföll med Donald Trumps tid som USA:s president, säger han till IPS.

Enligt Kul Gautam har generalsekreterarens arbete blivit betydligt svårare på grund av att han saknat stöd från USA:s främsta ledare. Dessutom har FN-chefens arbete försvårats av att även många andra länder haft högerpopulistiska ledare som inte varit intresserade av internationellt samarbete. Och ovanpå det kom coronapandemin.

Men efter en andra period med Antonio Guterres, 2026, är Kul Gautams förhoppning att FN ska ha ett antal kvalificerade kvinnliga kandidater att välja bland.

Han menar att generalförsamlingen och säkerhetsrådet redan nu bör meddela att de aktivt kommer att leta efter en kvinnlig kandidat som framtida generalsekreterare.

– Världen har redan väntat för länge och det är hög tid att FN praktiserar det man predikar i fråga om jämställdhet, säger Kul Gautam.

Thalif Deen