Tvångskonverteringar ett växande problem i Pakistan enligt aktivister

Karachi, 201120 (IPS) – Det har blivit allt vanligare att i synnerhet unga flickor utsätts för tvångskonverteringar i Pakistan. Det uppger företrädare för landets minoritetsgrupper, som vill se en stärkt lagstiftning.

Människorättsaktivisten Tahira Abdullah säger att problemen med tvångskonverteringar har förvärrats. Detta på grund av att landets rättsväsende inte agerar mot de religiösa och politiska grupper som anses driva på fenomenet.

– Straffriheten har förvärrats för de många brott som begås mot flickor som tillhör minoriteter. Det handlar om bortföranden, påtvingade konverteringar till islam och förfalskanden av dokument för att i många fall betydligt äldre män ska kunna ingå tvångsäktenskap med minderåriga, säger Tahira Abdullah till IPS.

Problemen med tvångskonverteringar av unga flickor från Pakistans minoritetsgrupper har funnits länge enligt Safina Javed, vice ordförande för Pakistans kommission för minoriteters rättigheter.

– Varje år tvingas eller förleds nästan ett tusen unga flickor att konvertera till islam. Minoritetsgrupperna känner sig väldigt otrygga eftersom religiösa extremister är aktiva i dessa konverteringar, säger hon.

Safina Javed menar att det därför behövs starkare lagar mot påtvingade konverteringar.

Ett sådant lagförslag lades också fram i provinsen Sindh för fyra år sedan, men utan framgång. Ett nytt försök gjordes förra året, efter att det hade kommit rapporter om att ett stort antal hinduiska flickor hade konverterat i olika delar av provinsen.

Men inte heller denna gång antogs lagförslaget.

Juristen och människorättsaktivisten Maliha Lari säger till IPS att det beror på att flera politiker utsattes för hot samtidigt som religiösa grupper genomförde demonstrationer med krav på att lagförslaget skulle dras tillbaka. De som protesterade mot den föreslagna lagen menade att den stred mot islams grundläggande princip om att alla ska ha rätten att bekänna sig till religionen oavsett ålder.

Juristen Saroop Ijaz vid människorättsorganisationen Human Rights Watchs Asienavdelning säger till IPS att tvångskonverteringarna delvis har socioekonomiska orsaker, men också har sin grund i kvinnoförakt och en bristande religiös tolerans.

– Offren är flickor från fattiga familjer, och i de flesta fall följs konverteringen upp av ett påtvingat äktenskap med en man som har högre socioekonomisk ställning, säger han till IPS.

Zofeen Ebrahim