Klimatförändringar hotar Nepals noshörningar

Chitwan, Nepal, 201021 (IPS) – Nepals noshörningar har överlevt många utmaningar – i form av bland annat tjuvjägare och minskande naturliga habitat. Men nu står de inför nya allvarliga hot på grund av klimatförändringarna.

Sedan i juli har åtta döda noshörningar hittats i Chitwans nationalpark i Nepal. Hälften av djuren hade fallit offer för stora översvämningar i floden Narayani, vilka ledde till att noshörningarnas gräsmarker översvämmades.

Ett av de döda djuren tros ha fallit offer för tjuvjägare som utnyttjat de nedstängningar som genomförts i coronapandemins spår. Det innebär det första fallet efter att landet i fyra års tid helt lyckats sätta stopp för tjuvjakten på noshörningar.

Nepals noshörningar har tack vare insatser mot bland annat tjuvjakten kunnat räddas från att utrotas. Nu beräknas det finnas över 600 djur i Chitwans nationalpark, samt ytterligare ett dussintal i nationalparken Bardia.

– Noshörningarna har överlevt många hot, men i och med klimatförändringarna ställs de nu inför en ny utmaning, säger forskaren Shantaraj Gyawali som är expert på skyddet av noshörningar.

Han menar att det mindre förutsägbara väder som resulterat i kraftig nederbörd och översvämningar, men också i långa mycket torra perioder, har förändrat noshörningarnas habitat.

Noshörningar, tigrar och andra djur som är beroende av vattentäkter under de torra perioderna drabbas hårt då dessa sinar. Vattnet torkar ut delvis på grund av en minskad nederbörd under våren. Dessutom har grundvattennivåerna sjunkit då bönder utanför nationalparkerna överutnyttjar dessa resurser.

Nepalesiska myndigheter har i ett försök att motverka utvecklingen grävt fram nya vattentäkter och de har även försökt återställa gräsområden där noshörningarna betar.

Förvaltningen för Chitwans nationalpark oroar sig samtidigt för att flera noshörningar drunknat i samband med årets monsunregn – och menar att orsaken är att nederbörden förvärrats, troligen på grund av klimatförändringar.

Många mätstationer i landet har i år visat rekordhöga nederbördsnivåer, varav flera ligger i närheten av Narayani-floden. Detta har resulterat i flodvattnet har översvämmat gräsområden och skogar i Chitwans nationalpark, vilket drabbat många vilda djur.

– Att noshörningar dör en naturlig död skapar ingen oro. Men när de drunknar eller spolas ner till Indien i samband med översvämningar så ringer larmklockorna, säger Ashok Ram som arbetar för nationalparkens förvaltning.

För tre år sedan ledde en plötslig översvämning till att många djur fördes över gränsen till tigerreservatet Valmiki på den indiska sidan av gränsen. Tio noshörningar kunde dock senare återföras till Nepal.

Ett annat hot mot noshörningarna är att tillgången på deras favoritgräs har minskat, vilket lett till att en del djur gett sig av från nationalparken, bland annat till turistorterna Sauraha och Meghauli. Där har synen av noshörningar som går längs gatorna blivit en ny turistattraktion.

Ashok Ram berättar att man nu har noterat att många noshörningar har börjat röra sig från nationalparkens östra delar längre västerut.

– Vi vet inte varför, men det kan bero på att de är på jakt efter bättre betesmarker eller vattentäkter.

Det långa gräs som traditionellt växt i närheten av floderna i nationalparken har med tiden i högre utsträckning ersatts av invasiva växter som trivs bättre i det varmare klimatet, säger Ashok Ram. Det är en utveckling som oroar.

– Klimatförändringarna riskerar att undanröja de framgångar som Nepal uppnått i skyddet av noshörningarna, säger han.

*Denna artikel har även publicerats av The Nepali Times

Mukesh Pokhrel