Ny rapport belyser illdåd mot Syriens barn

New York, 200917 (IPS) – Barnen i Syrien är mycket hårt drabbade av den fortsatta konflikten i landet. Det visar en ny FN-rapport.

I veckan presenterade en FN-kommission en ny rapport om de fortsatta människorättsbrott som begås av flera parter i konfliktens Syrien. Experterna lyfter fram att vissa typer av övergrepp har blivit vanligare, vid sidan av väldokumenterade fall av försvinnanden, tortyr och mord.

­– Nya former av våld som planerade mord, plundringar och övertaganden av egendomar är på uppgång och har sekteristiska undertoner, sade kommissionens ordförande Paulo Pinheiro i samband med publiceringen av rapporten.

Granskningen gäller händelser som begicks i landet under årets första halvår. Rapporten belyser hur svår situationen är för landets barn, som vid sidan av många andra former av människorättsbrott även riskerar att bli rekryterade av den turkstödda rebellkoalitionen SNA samt löper risk att drabbas av sexuella övergrepp.

I rapporten lyfts ett fall fram där medlemmar av SNA ska ha tvingat manliga fångar att bevittna hur en minderårig person utsattes för upprepade våldtäkter, i syfte att ”förödmjuka, tvinga fram erkännanden och skapa rädsla” hos fångarna.

– Kvinnor och unga flickor har blivit allt mer utsatta och rapporterna om våldtäkter och gripanden har ökat, säger Hanny Megally, medlem av kommissionen.

Rebellgrupper uppges även fängsla barn som anklagats för att spionera för eller samarbeta med Islamiska staten.

Samtidigt uppges över nio miljoner människor i landet vara drabbade av en osäker tillgång på mat, något som ytterligare förvärrats av pandemin samt striktare sanktioner från USA.

Hanny Megally uppger att antalet mord på civila har ökat, liksom antalet kidnappningar som utförs i syfte att begära lösensummor. Dessutom har vissa åtgärder för att hejda coronapandemin, som säkerhetskontroller, i hög grad utnyttjats för att trakassera och frihetsberöva människor.

Rapportförfattarna understryker behovet av att alla aktörer ser till att humanitära organisationer får tillträde till hela landet, inklusive häkten och fängelser.

Paulo Pinheiro säger att för att bemöta den förvärrade krisen i Syrien är det avgörande att sanktioner anpassas för att se till att mat och medicinsk utrustning kan distribueras i landet

FN:s barnfond, Unicef, beräknar att sex miljoner barn har fötts i Syrien sedan kriget inleddes för nio år sedan.

Samira Sadeque