Ekojordbruk ökar matsäkerheten i Kenya

Nairobi, 200907 (IPS) – På bara en liten bit mark bedriver Samson Tanui i närheten av staden Eldoret i Kenya ett mångsidigt ekologiskt jordbruk som fått stor uppmärksamhet i samband med coronakrisen.

Pandemin har för många bönder inneburit stora problem. Och många har blivit intresserade av Samson Tanuis odlingsmetoder.

– Många är imponerade av att mitt hushåll haft tillräckligt med mat, och även ett överskott som vi kunnat sälja till grannar, trots att marknaderna varit stängda, säger den 45-åriga bonden till IPS.

På sin mark odlar han en lång rad olika grönsaker, samt föder upp bland annat kycklingar, getter och kaniner samt har en mjölkko och en egen honungsproduktion. Det har gjort att Samson Tanuis familj varit helt självförsörjande på mat under de senaste åren, trots att marken är så liten. Och med tiden har allt fler bönder i närheten blivit intresserade av hans ekologiska metoder. Numera håller han utbildningar för dem en gång i veckan.

Det har bevisats att ekologiska jordbruksmetoder är mer hållbara. Samtidigt visade nyligen en studie gjord av bland andra organisationen Biovision att många utvecklingsaktörer hittills inte har satsat tillräckligt mycket på hållbara jordbrukstekniker.

Biovisions ordförande Hans Herren betonar att de flesta regeringar, både i rika och fattiga länder, fortfarande i allt för hög grad anser att produktionen av tillräckliga mängder med mat kräver storskaliga jordbruk med en stor användning av kemiska produkter.

– Detta trots att dessa satsningar har misslyckats, både när det gäller ekosystemen och de lokala bönderna, säger Hans Herren.

Isaiah Esipisu