Protesterna i USA utlöser diplomatisk fejd – med Zimbabwe

Bulawayo, Zimbabwe 200609 (IPS) – Relationerna mellan USA och Zimbabwe har länge varit frostiga. Men nu har en ny diplomatisk strid blossat upp mellan länderna – i efterspelet till det polisingripande som ledde till afroamerikanen George Floyds död.

Zimbabwes förra president Robert Mugabe hotade vid ett par tillfällen med att kasta ut amerikanska diplomater ur landet, som ett svar på kritik mot hans hårdföra politik. Och de kyliga relationerna mellan länderna har bestått, även om Zimbabwe i dag har en annan president och regering.

Den senaste fejden blossade upp efter att Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Robert O’Brien anklagat landet i södra Afrika för att ha underblåst de oroligheter och protester som skakat USA sedan George Floyd dog i Minnesota 25 maj. Det brutala polisingripandet utlöste protester över stora delar av USA, men också i många andra delar av världen där människor protesterat mot polisvåld och rasism under parollen Black Lives Matter.

Förra veckan kallade Zimbabwes utrikesminister Sibusiso Moyo in USA:s ambassadör Brian Nichols för att ”diskutera” säkerhetsrådgivarens uttalanden, där Zimbabwe pekades ut som en ”utländsk motståndare”.

Zimbabwes regering under ledning av president Emmerson Mnangagwa har inte haft en lika stridslysten ton mot USA som under föregångaren Robert Mugabe. Men landets utrikesminister sade i ett uttalande efter sitt möte med ambassadören att säkerhetsrådgivarens kommentarer var ”falska och djupt skadliga” för ländernas redan komplicerade relationer.

Sibusiso Moyo tillade att Zimbabwe hade noterat ”de åtgärder som USA:s myndigheter använt sig av för att hantera de utmaningar landet nu står inför”, och att man ”minns den hårda amerikanska kritik och de fördömanden” som USA riktat mot Zimbabwe efter att landet ”svarat på flera händelser av illegala, våldsamma civila oroligheter”.

Kommentarerna kom bara några dagar efter att USA och EU gemensamt kritiserat myndigheterna i Zimbabwe för en lång rad människorättsbrott där polis och militär anklagas för kidnappningar och attacker mot landets medborgare.

Regeringen i Zimbabwe uppges på senare tid ha vänt sig till pr-byråer i ett försök att förbättra ledningens skamfilade rykte. Men Dewa Mavhinga, chef för Human Rights Watchs avdelning för södra Afrika, säger att det enda som kan ändra landets anseende är att människorättsbrotten, repressionen och nedtystandet av kritiker upphör.

– Zimbabwes regering måste upphöra med övergreppen och börja respektera de mänskliga rättigheterna. Ingen inom det internationella samfundet kommer att respektera ett land som tillåter bortföranden, tortyr och våldtäkter av kvinnor, säger Dewa Mavhinga till IPS.

Efter mötet med utrikesministern gjorde även den amerikanske ambassadören Brian Nichols ett uttalande där han påminde om att USA har ett ”orubbligt engagemang” för det zimbabwiska folkets välmående, vilket även visas genom det omfattande amerikanska biståndet till landet.

I januari i år uppgav USA att man under förra året stöttat Zimbabwe med 318 miljoner dollar i humanitärt bistånd, samtidigt som regeringen i Harare anklagades för att ha fortsatt med sina ”antidemokratiska och repressiva åtgärder”.

George Floyds död har rört upp starka reaktioner i stora delar av världen och i Zimbabwe planerade anhängare till det styrande partiet Zanu-PF i slutet av förra veckan att hålla en demonstration utanför den amerikanska ambassaden i Harare, något som knappast hade förbättrat relationerna mellan länderna. Men polisen beviljade inte tillstånd för manifestationen, med hänvisning till covid-19-pandemin.

Ignatius Banda