Miljardpaket utlovas till hårt krisdrabbade Jemen

New York, 200604 (IPS) – En stor grupp länder kom på tisdagen överens om ett internationellt stödpaket på motsvarande drygt tolv miljarder kronor till det svårt krisdrabbade Jemen.

Jemen är enligt många bedömare drabbat av världens värsta humanitära kris, och vid den virtuella givarkonferensen påpekade internationella Röda korsets ordförande Peter Maurer att ett uteblivet stöd skulle få ”katastrofala konsekvenser”.

Saudiarabien och FN hade organiserat mötet där företrädare från 125 medlemsländer deltog, vid sidan av representanter för ickestatliga organisationer. Flera deltagare betonade att humanitär hjälp utan några villkor måste släppas igenom i det krigsdrabbade landet där uppskattningsvis två miljoner barn lider av akut undernäring.

Inbördeskriget i Jemen har pågått i fem år, där saudiledda styrkor strider med Iranstödda rebeller. FN:s generalsekreterare António Guterres varnade på tisdagen för att den redan mycket svåra situationen i landet nu riskerar att förvärras av coronakrisen.

– Pandemin innebär ett fruktansvärt hot mot en av världens mest utsatta befolkningar, som drabbats av flera år av konflikt och där sjukvården redan innan var på gränsen att kollapsa, sade FN-chefen.

António Guterres påpekade att insatser för folkhälsan är särskilt svåra i ett land som Jemen, där befolkningen har lågt förtroende för myndigheterna och där hälften av invånarna saknar möjlighet att tvätta sina händer med rent vatten.

Han betonade att det är avgörande att konflikten i landet får ett slut – något som enligt generalsekreteraren skulle öppna nya vägar för att nå ut med sjukvård och andra humanitära insatser. António Guterres upprepade samtidigt den vädjan om ett globalt vapenstillestånd som han först gick ut med i mars, i samband med att världens länder stängde ner sina samhällen för att hejda spridningen av coronaviruset.

Peter Maurer gick till hårt angrepp mot de grupper som förhindrar att humanitär hjälp når ut till det jemenitiska folket.

– Befolkningens behov är enorma, trots det blir neutrala humanitära insatser rutinmässigt blockerade eller villkorade, sade han.

Peter Maurer uppmanade samtidigt världens länder att öka sina bidrag till Jemen. Storbritannien, som utlovade ett stöd på motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor, krävde samtidigt att alla restriktioner som förhindrar att hjälp når fram till Jemens folk omedelbart och permanent upphör.

Givarkonferensen nådde dock bara upp till dryga hälften av den summa som FN menar akut behövs för humanitära insatser i Jemen.

Samira Sadeque