Somalia: Ökad risk för människohandel i krisernas spår

Mogadishu, 200603  (IPS) – Vid sidan av coronakrisen har Somalia även drabbats av översvämningar och effekterna av en gräshoppsinvasion. Nu varnar experter varnar för att fler riskerar att falla i händerna på människohandlare.

Enligt FN-organet OCHA har den ovanligt kraftiga nederbörden i Somalia orsakat översvämningar som drabbat närmare en miljon människor medan över 400 000 människor beräknas ha drivits bort från sina hem.

Isaac Munyae, programchef vid den somaliska avdelningen av Internationella organisationen för migration, IOM, säger att det finns en ökad risk för människohandel i takt med att fler förlorar sina hem på grund av översvämningar, torkor och konflikter.

– En del av dem kan komma att försöka leta efter nya möjligheter, och det ökar riskerna för att de ska utsättas för människohandel och exploatering, säger han.

Somalia anses vara en källa för människohandel, men är också ett destinations- och transitland för verksamheten i regionen. Varje år passerar ett okänt antal migranter genom landets gränser och enligt somaliska myndigheter har människohandeln varit omfattande sedan länge.

Isaac Munyae säger att många somalier förs över gränserna och vidare till länder som Sudan, Sydsudan och Kenya. Men många etiopier faller också offer för exploatering i samband med ett de reser igenom Somalia.

IOM betonar att covid-19-pandemin förvärrar situationen i landet, där många invånare redan innan haft svårt att få sina grundläggande behov tillgodosedda.  Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR finns det fler än 2,6 miljoner flyktingar i Somalia.

Under mars och april tvingades ytterligare över 50 000 människor att fly från sina hem i samband med insatser mot den militanta islamistgruppen al-Shabaab.

Somalia har en mycket lång kustlinje och landets myndigheter uppger att de gör vad de kan för att bekämpa människohandeln.

– Men för att kunna kontrollera vår långa kust skulle vi behöva betydligt mer resurser, säger Abdiwakil Abdullahi Mohamud, chef för myndigheten mot smuggling och människohandel, till IPS.

Han menar att myndigheterna hittills dock har lyckats sätta stopp för människohandeln vid landets flygplatser och hamnar. När det gäller transporter över landgränser så hindras dock myndigheterna av bristande resurser. Ändå har man enligt Abdiwakil Abdullahi Mohamud lyckats stoppa tusentals män och kvinnor från människohandlare sedan myndigheten bildades för tre år sedan. Samtidigt påpekar han att samma personer riskerar att falla offer igen – på grund av bristen på möjligheter i hemlandet.

Ett stort problem är den höga ungdomsarbetslösheten. Enligt FN-organet ILO låg den under förra året på nästan 25 procent. Isaac Munyae betonar att fattigdomen är en annan viktig pådrivande faktor.

Shafi’i Mohyaddin Abokar