Övergång till grön energi hotas i krisens spår

Caracas, 200508 (IPS) – Sjunkande oljepriser, en global ekonomisk kris och osäkerhet kring hur covid-19-pandemin kommer att utvecklas. Det är några av skälen till att efterfrågan på billig fossil energi kommer att öka och investeringarna i förnybara energikällor riskerar att skjutas på framtiden, varnar analytiker.

Den venezuelanske experten Elie Habalián säger till IPS att den goda tillgången på olja och de låga priserna kommer att få effekter i en värld där ländernas ekonomier minskar.

– I stället för en snabbare utveckling mot att de fossila bränslena överges och ersätts av förnybara energikällor så kommer det målet att skjutas fram länge, säger Elie Habalián.

Ett av de globala utvecklingsmålen är att fram till 2030 se till att en betydligt större andel av den energi som används på global nivå kommer från förnybara energikällor. Detta ligger också i linje med Parisavtalet.

Men nu hotas alla dessa målsättningar av covid-19-pandemin som förväntas slå mycket hårt mot alla världens ekonomier.

Forskaren María Marta di Paola, vid argentinska Förbundet för miljö och naturresurser, Farn, säger att mycket i dag tyder på att många länder i stället kommer att satsa ännu mer på exploateringen av bland annat fossila bränslen.

– Många länder kommer att mjuka upp sina miljöregler och därmed missa möjligheten att påbörja en övergång mot ren, rättvis och inkluderande energi, varnar María Marta di Paola.

Lisa Viscidi vid den Washington-baserade tankesmedjan Inter-American Dialogue påpekar att avkastningen för närvarande är högre för satsningar på förnybar energi än för fossila bränslen.

– Men trots det finns det tecken på att det kommer att bli svårt att locka investerare i sol- och vindenergi – innan efterfrågan har återställts.

Lisa Viscidi säger att de nedstängningar och den självisolering som följt i coronavirusets spår har minskat efterfrågan på elektricitet, vilket i sin tur haft en stor inverkan på utvecklingen av alternativa energikällor. Och hon menar att de kollapsade oljepriserna får som effekt att exempelvis länderna i Latinamerika blir mindre intresserade av att satsa på förnybara energikällor, då de bedömer att detta skulle innebära högre kostnader.

Alejandro López-González, expert på hållbarhetsfrågor vid Polytekniska universitetet i Katalonien i Spanien, menar att även när den pågående pandemin är över så kommer länderna i Syd att ställas inför stora problem med en övergång till gröna energikällor. Detta eftersom en sådan omställning är beroende av att länderna kan exportera varor till ett bra pris till rikare länder. Och flera organ varnar för att utvecklingsländernas export kommer att minska i spåren av den globala ekonomiska krisen – vilket i sin tur kommer att leda till minskande resurser för en energiomställning.

Humberto Márquez