Myanmar: Sajter stängs ner i samband med pandemin

Hyderabad, 200505 (IPS) – Antalet angrepp mot journalister och medier har ökat i samband med covid-19-pandemin. Flera hundra sajter har blockerats i Myanmar.

 En av de mest drastiska åtgärderna infördes i Myanmar den 1 april när regeringen beslutade att blockera 230 lokala sajter som använder lokala IP-adresser. Många av dem är nyhetsportaler, som Narinjara News i Rakhine, som är känd för sin kritiska rapportering av hur armén behandlar minoritetsgruppen rohingya. Andra nyhetssajter som blockerats är Development Media Group, Mandalay In-Depth News, Voice of Myanmar och Mekong News. Samtliga har det tillstånd från informationsministeriet som krävs för att publicera lokala nyheter. Ett antal organisationer har krävt att regeringen häver blockeringen.

När medier tystas innebär det att medborgare inte kan få tillgång till nyheter. Under en pågående pandemi är brist på information också en fråga om medborgarnas säkerhet.

I en ledarartikel den 31 mars, som var den sista som publicerades innan nyhetssajten Development Media Group blockerades, stod ”att berövas internet som ett sätt att tillägna sig information är särskilt problematiskt i en tid när uppdaterad information om virusförebyggande åtgärder bokstavligen kan rädda liv”.

Delstaten Rakhine är nu en svart fläck i nyhetsrapporteringen, eftersom lokala nyheter inte längre finns tillgängliga.

Stella Paul