Utbildning: Lång väg mot jämställdhet inom studier i naturvetenskap

Djibout, 200129 (IPS) – Doktor Anne-Maria Brennan älskade naturvetenskap redan som liten. Men när hon skulle välja utbildning försökte familj och skola styra hennes val i ”rätt riktning” – mot undervisning, vård eller kontorsarbete.

– Man sa till mig att flickor inte bör studera fysik. Rösterna var så övertygande att jag övervägde att bli musiklärare, säger hon till IPS.

Som tur var gick hon sin egen väg och idag är hon biträdande chef vid Foundation for Science, Technology and Civilisation i Storbritannien.  Tidigare arbetade hon som docent i biovetenskap och rättsbiologi vid School of Applied Science i London.

Det har gått 50 år sedan Anne-Maria Brennan utmanade rådande normer och satsade på en karriär inom naturvetenskap. Men enligt statistik från FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, är fortfarande bara 35 procent av de som studerar naturvetenskapliga ämnen, teknologi, teknik och matematik på eftergymnasial nivå kvinnor.

– Att uppnå en jämn könsfördelning både vad gäller antagning, studievägar och karriär inom naturvetenskap är fortfarande en utmaning, säger professor Kalu Mosto Onuoha, ordförande för den nigerianska Vetenskapsakademien.

Liknande åsikter framförs av andra deltagare på det tredje internationella toppmötet för jämlik och inkluderade utbildning som hålls i Djiboutis huvudstad. Över 200 delegater och regeringsrepresentanter från över 35 länder träffas på Afrikas horn med målet att skriva under en deklaration om inkluderade utbildning.

Att få kvinnor studerar naturvetenskap, teknik och matematik är ett faktum i hela världen. Enligt Unesco är Sverige det land där flest kvinnor tar examen i naturvetenskapliga ämnen bland de nordiska länderna. Men fortfarande är vägen till jämlikhet lång – och män och kvinnors karriärvägar skiljer sig mycket åt.

Brennan säger att i Storbritannien har kvinnor gjort framsteg och att kvinnor idag är ledande inom vissa områden, exempelvis tandvård och som allmänpraktiserande läkare, medan få kvinnor fortfarande är exempelvis kirurger eller ingenjörer.

Professor Kalu Mosto Onuoha säger att ojämlikheten i utvecklingsländer delvis beror på att flickor i många länder marginaliseras redan från början.

– I utvecklingsländer har valen redan gjorts för våra studenter på grund av en patriarkal kultur och sociala normer. Flickor uppmuntras att studera ämnen som undervisning, säger han.

Enligt Världsekonomiskt forums rapport om ojämlikheten i världen 2020 är skillnaderna stora mellan olika länder vad gäller hur stor andel kvinnor som studerar naturvetenskapliga ämnen – och som tar examen. Och det gäller även bland länder i syd. Rapporten nämner Mauretanien, Myanmar och Oman som positiva exempel där anleden kvinnliga studenter är hög.

Professor Mahouton Norbert Hounkonnou från Benins nationella Vetenskapsakademi säger att studier i naturvetenskap måste avmystifieras och bli mer inkluderande och jämställda.

– Studierna bedrivs som om bara ett fåtal personer är menade att klara av dem men vetenskap och matematik är till för oss alla, säger Mahouton Norbert Hounkonnou som är professor i matematik och fysik.

– Undervisningen måste vara mer interaktiv och jämställd, säger han och uppmanar till satsningar på utbildningsmaterial liksom på den fysiska utbildningsmiljön.

Enligt studier från FN är den utmaningen störst i Afrika söder om Sahara. Där har mindre än hälften av alla grundskolor tillgång till el, datorer och internet.

Joyce Chimbi