Afrikanskt toppmöte med fokus på inkluderande utbildning

Djibouti City, 200130 (IPS) – I veckan hålls ett internationellt toppmöte om utbildning i Djibouti på Afrikas horn. Det lilla landet är bara ett av flera i regionen där barnens möjligheter att gå i skolan hotas av naturkatastrofer och politiska konflikter.

Djibouti har mindre än en miljon invånare och är ett av Afrikas minsta länder. På senare år har andelen barn som går i skolan i Djibouti ökat, men samtidigt förblir utmaningarna många.

– Under de senaste månaderna har vi drabbats av stora översvämningar, och innan dess upplevde vi upprepade torkor. Och nu har vi angripits av invaderande gräshoppor. Vid sidan av de sociala problemen har vi också drabbats av klimatrelaterade utmaningar, säger Nabil Mohamed Ahmed, som är landets minister med ansvar för högre utbildning, till IPS.

Det internationella toppmötet om utbildningsfrågor hålls i landets huvudstad Djibouti City och i samband med sitt inledningstal påpekade president Ismail Omar Guelleh att landet gjort stora framsteg på utbildningsområdet.

Utvecklingen bekräftas av FN:s barnfond Unicef, som uppger att andelen högskolestudenter i Djibouti stigit kraftigt på senare år. Landets fokus har legat på att erbjuda en utbildning som ökar ungdomarnas möjligheter att få ett arbete.

– Om de inte hittar några jobb, ökar risken för att de drivs mot terrorism, säger Nabil Mohamed Ahmed.

Säkerhetsläget i Djibouti är ständigt osäkert, i synnerhet sedan den Somaliabaserade terrorgruppen Al-Shabaab uppmanat till attacker i landet. Även om inga stora terrordåd har genomförts sedan 2014 är läget fortsatt spänt, i synnerhet i regionerna nära gränserna till Eritrea och Somalia. Flera av Djiboutis grannländer, däribland även Sudan och Sydsudan, är drabbade av konflikter.

Somalias premiärminister Hassan Ali Khayre uppger att Somalia har genomfört stora insatser för att alla barn ska få gå i skolan, i synnerhet flickor.

Enligt Unicef går mindre än hälften av Somalias flickor i grundskolan. Några av orsakerna är bristen på separata toaletter för flickor, avsaknad av kvinnliga lärare, det otrygga säkerhetsläget samt sociala värderingar som sätter pojkars utbildningsbehov före flickors.

Vid toppmötet uppger dock Somalias regering att man genomför flera åtgärder som syftar till att öka andelen flickor som går i skolan.

Ett annat land där skolsystemet drabbats hårt av våld och terror är Nigeria, där den islamistiska extremistgruppen Boko Haram är våldsamma motståndare till utbildning. I landets norra provinser uppges antalet flickor som hoppar av skolan vara rekordhögt, och sammanlagt finns det 13 miljoner barn i landet som inte går i skolan.

Samma dag som toppmötet inleddes, på måndagen, gick Unicef ut med en varning om att närmare fem miljoner barn i regionen Sahel, i synnerhet Burkina Faso, Mali och Niger, under året kommer att vara i behov av humanitär hjälp. Våldsdåden i regionen har ökat kraftigt, och riktats även mot barn och civila, enligt Unicef.

– När vi granskar situationen i centrala Sahel slås vi av hur omfattande våldet mot barn är. De blir mördade, stympade och utsatta för sexuella övergrepp och hundratusentals barn har utsatts för traumatiserande upplevelser, säger Unicefs regionchef Marie-Pierre Poirier i ett uttalande.

 

 

Stella Paul