Miljoner kvinnor demonstrerade för rätten till sina kroppar

New York, 202021 (IPS) – Den 18 januari demonstrerade miljoner kvinnor världen över för rätten att bestämma över sina kroppar. Demonstrationerna samordnades av Women’s March Global.

 Den första Women’s March Global hölls 2017, dagen efter att USA:s president Donald Trump svurits in. Nätverket leds av Uma Mishra-Newbery och det har utvecklats till en global rörelse som kämpar för kvinnors rättigheter. Uma Mishra-Newbery säger till IPS att demonstranterna i år protesterade mot att USA tillsammans med 18 andra medlemmar i FN:s människorättsråd i september lade fram ett uttalande som hävdade att det abort inte är en internationell rättighet.

Hon säger att många av medlemsländerna i rådet inte respekterar kvinnors rättigheter och tar Saudiarabien som exempel ­ – där hon menar att de grova kränkningarna av mänskliga rättigheterna fortgår, exempelvis genom tortyr av fängslade kvinnorättsförkämpar som Loujain al-Hathloul.

De 18 länder, förutom USA, som pekas ut är Bahrain, Belarus, Brasilien, Kongo-Kinshasa, Egypten, Förenade Arabemiraten, Guatemala, Haiti, Irak, Jemen, Libyen, Mali, Nigeria, Polen, Ryssland, Saudiarabien, Sudan och Ungern. Enligt arrangörerna lever 1,3 miljarder människor i länder som förvägrar kvinnor rätten till lagliga och trygga aborter.

Sammanlagt hölls 45 marscher hölls förra lördagen i olika länder i Afrika, Latinamerika, Nordamerika, Europa och Asien.

Thalif Deen