Forskargrupp söker nya mediciner mot tropiska sjukdomar

São Paulo, 200117 (SciDev.Net/IPS): Ett internationellt konsortium lett av brasilianska forskare hoppas kunna skynda på utvecklingen av nya läkemedel mot malaria, kala azar och chagas sjukdom.

Chagas och kala azar, som även kallas leishmaniasis, är tropiska sjukdomar som främst drabbar fattiga människor i låginkomstländer. De klassas av Världshälsoorganisationen WHO som ”bortglömda tropiska sjukdomar” och det är svårt att hitta intressenter som vill ta fram nya läkemedel mot dessa sjukdomar.

I konsortiet ingår forskare från universiteten i Campinas och São Paulo samt de internationella organisationerna Medicines for Malaria Venture, MMV, och Drugs for Neglected Diseases initiative, DNDi.

Deltagarna i projektet har investerat nästan elva miljoner dollar som de närmaste fem åren ska användas för att försöka ta fram preparat som de hoppas ska kunna utvecklas till nya läkemedel mot de tre tropiska sjukdomarna.

– Partnerskapet kommer också stödja utbildningen av nya specialister på behandling av de bortglömda sjukdomarna vid de brasilianska universiteten, säger Jadel Kratz, chef för läkemedelsframställning vid DNDi i Latinamerika.

Arbetet på ett nytt läkemedel mot malaria kommer att delas mellan universitetet i Campinas och Schweiz-baserade MMV, en organisation som är inriktad på att minska spridningen av malaria.

Carlos Dias, kemist vid Unicamp och samordnare för konsortiet, säger att målet är att ta fram ett läkemedel mot malaria där det räcker att ta en enda dos. Flera av de mediciner som idag används mot malaria måste tas många dagar i rad och i vissa regioner har malaria-parasiterna börjat utveckla resistens mot läkemedlen. Det gäller exempelvis artemisinin, ett läkemedel utvunnet från sommarmalört som används mot den mest dödliga parasiten. Därför är behovet av nya läkemedel stort.”’

År 2018 smittades uppskattningsvis 228 miljoner människor av malaria och sjukdomen skördade över 400 000 liv, enligt en ny rapport från WHO. Över 90 procent av de drabbade lever i Afrika.

Kemilaboratoriet vid Unicamp kommer att samverka med universitetet i São Paulos center för molekylär bioteknologi och DNDi för att utveckla nya läkemedel mot chagas sjukdom och visceral leishmaniasis. DNDi har vuxit fram ur den humanitära organisationen Läkare utan gränser, MSF. Organisationen ingår partnerskap för att bekämpa världens bortglömda sjukdomar.

Det uppskattas att omkring åtta miljoner människor har chagas sjukdom som årligen orsakar över 10 000 dödsfall främst i Latinamerika. Sjukdomen sprids genom parasiter.

Det finns i dag bara två läkemedel mot chagas sjukdom.

– Båda utvecklades för över 50 år sedan, kräver långa behandlingar och har biverkningar, säger Jadel Kratz.

Visceral leishmaniasis, eller kala azar, sprids via sandflugor. Nittio procent av fallen inträffar i Bangladesh, Indien, Brasilien, Sudan och Sydsudan.

*Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net.

Rodrigo de Oliveira Andrade