Traditioner och samverkan i fokus på forum om mat

Milano, 191205 (IPS) Världen har utlovat att den extrema hungern ska utrotas till 2030 – samtidigt som antalet människor som hungrar har börjat öka igen. För att hitta fungerande lösningar måste alla parter – från stora företag ned till lokala småbönder samverka. Det var experternas slutsats vid ett forum om en hållbar matproduktion som i veckan hölls i Milano.

Deltagarna vid Internationella forumet för mat och näring förde fram många förslag på lösningar – men var alla överens om att den avgörande frågan är att satsningarna får en bred folklig förankring och inte blir styrda av mäktiga intressen.

Guido Barilla, grundare av organisationen Barilla Centre for Food and Nutrition, menar att det allra viktigaste är att alla aktörer går samman för att arbeta för ett hållbart och välfungerande livsmedelssystem.

Den åsikten delas av professor Angelo Riccaboni, som sitter i ledningen för nätverket SDSN som arbetar på uppdrag av FN. Han betonar att för att uppnå en hållbar matproduktion krävs det samarbeten mellan företag och institutioner, frivilligorganisationer och forskare.

Livsmedelsexperten Ertharin Cousin påminde mötesdeltagarna om hur den amerikanska biologen Paul Ehrlich en gång förutspådde hur storskaliga svältkatastrofer skulle drabba världen i framtiden, i synnerhet Indien. Men dessa farhågor kunde undanröjas tack vare innovationer inom jordbruket och alla som samverkade för den gröna revolutionen.

Samtidigt varnade Ertharin Cousin för de mycket stora utmaningar världen står inför genom att hänvisa till att forskning har visat att hälften av världens befolkning kan komma att lida av någon form av undernäring 2030 – antingen på grund av brist på mat eller på grund av överkonsumtion av onyttig mat.

Jeremy Oppenheim, grundare av Systemiq, belyste de orättvisor som genomsyrar produktionskedjorna genom att lyfta fram hur en kaffeproducent får bara några ören för en kaffekopp som kunden får betala 20 kronor för. Samtidigt betonade han att världens konsumenter hela tiden möts av svårtolkade budskap.

– Inför julen kommer livsmedelsföretag och butiker i Storbritannien att spendera 100 miljarder pund på att marknadsföra mat som till stora delar är onyttig, sade han.

Mattia Galletti, som är expert vid Internationella fonden för jordbruksutveckling, IFAD, påpekade att 70 miljoner människor tillhör världens ursprungsbefolkningar och att studier i exempelvis Amazonas har visat att på platser där ursprungsbefolkningarnas odlingsmetoder tillämpas förekommer ingen skogsskövling.

Carlo Petrini, grundare av organisationen Slow Food International, betonade att många lokalbefolkningar ofta sitter inne med de lösningar som kommer att krävas för att bemöta klimatförändringarnas effekter. Samtidigt sade Carlo Petrini att de ekonomiska strukturerna måste förändras – genom att kontrollen av ekonomin bör innehas av de lokala befolkningarna och inte av ett fåtal mäktiga personer.

Enligt jordbrukaren Galina Peycheva-Miteva måste samtidigt synen på jordbruk förändras.

– Jordbruket har ingen hög status bland de yngre generationerna. Vi måste modernisera jordbruket och göra det attraktivt igen.

Cecilia Russell