FN-rapport varnar för att ungdomar inte rör sig tillräckligt

New York, 191128 (IPS) – Fyra av fem skolbarn i åldersgruppen 11–17 rör sig inte tillräckligt mycket enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO.

Regina Guthold, som är en av rapportens författare, säger att en anledning till att unga rör sig mindre är att de spenderar mer tid framför sina skärmar.

– Den digitala revolutionen har skapat förändrade rörelsemönster bland barn och unga; aktiva lekar och umgänge har ersatts av digital samvaro, de unga går mindre och sitter mer, säger Regina Guthold till IPS.

Rapporten bygger på uppgifter från 1,6 miljoner skolbarn från 146 länder som samlats in mellan 2001 och 2016. Den 13-sidiga rapporten publicerades den 21 november i tidskriften the Lancet.

Resultatet visar att 81 procent av barnen rörde sig mindre än en timme om dagen. Bland flickor är siffran hela 85 procent.

Regina Guthold säger att det här är ett problem eftersom fysiskt aktiva barn och ungdomar får friskare hjärtan, starkare benstommar och muskulatur och löper mindre risk att bli överviktiga. Det finns också bevis på att rörelse är positivt för inlärning. Sett till hela livet minskar fysiskt aktivitet risken att drabbas av många sjukdomar som exempelvis diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Rapporten visar på stora skillnader mellan länder och regioner. Hela 97 procent av de sydkoreanska flickorna rörde sig inte den rekommenderade dagliga timmen medan det bara gällde 63 procent av pojkarna i Bangladesh, 64 procent av pojkarna i USA och 72 procent av pojkarna i Indien. Det anses kunna bero på det enorma intresset för cricket i Sydasien och på att amerikanska skolor har stort fokus på idrott.

Forskarna konstaterar också att skillnaden mellan pojkar och flickor har ökat. I samtliga länder utom fyra var flickor mindre aktiva än pojkar. De fyra undantagen är Tonga, Samoa, Afghanistan och Zambia.

Störst skillnad mellan pojkar och flickor upptäcktes i USA och Irland. I dessa båda länder var 36 procent av pojkarna aktiva en timma eller mer om dagen medan det samma bara gällde för 19 procent av flickorna.

– Trenden att flickor rör sig mindre än pojkar är oroande, säger doktor Leanne Riley, en av studiens författare.

– Det behövs fler satsningar på att möta flickors intressen för att se till att de blir mer fysiskt aktiva under sin uppväxt och in i vuxenlivet, säger hon.

WHO-forskaren doktor Fiona Bull menar att världens länder måste satsa resurser på att motverka skillnaden mellan pojkar och flickor. Myndigheterna bör utreda varför pojkar tränar och rör sig mer än flickor och vidta åtgärder, anser hon.

 

James Reinl

 

 

James Reinl