Kenya: Konst hjälper kvinnor att vittna om övergrepp

Nairobi, 191122 (IPS) – Det som är svårt att prata om kan uttryckas konsnärligt. Vid ett toppmöte som nyligen hölls i Nairobi för att stärka det globala arbetet mot könsbaserat våld, mot mödradödlighet och för ökad tillgång till preventivmedel, visade kvinnor väggbonader som vittnade om deras dagliga utmaningar.

Totalt visades arton olika bonader. Bland annat en som skapats av kvinnor från de fattiga områdena Kibera och Kangemi i Nairobi. Bonaden är en mångfald av vittnesmål där varje ruta har en specifik upphovskvinna och berättar om hennes erfarenheter.

– Jag bor i ett samhälle där våld mot kvinnor är en del av det dagliga livet och tyvärr har kvinnor svårt att prata om det, säger 25-åriga Ann Kihiis, en av konstnärerna.

I hennes ruta finns en skugga som konstnären berättar symboliserar den ilska och den smärta som kvinnan som utsatts för våld bär med sig.

På samma bonad visar en annan konstnär en ung flicka som sitter vid ett skrivbord med ett litet barn på ryggen. Bobbi Fitzsimmons, som arbetar med konstprojektet, säger att det är berättelsen om en ung flicka som övergavs av sin far när hon blivit gravid. Men som när hon blivit gravid för andra gången bestämde sig för att gå tillbaka till skolan trots att det innebar att hon var tvungen att gå i en klass med mycket yngre barn.

– Konst är ett väldigt effektivt sätt att uttrycka sig på. Och när kvinnor träffas och arbetar med bonaderna så skapas också en trygg plats för dem att prata med varandra, säger hon.

Projektet kallas Advocacy Project och får stöd av FN:s befolkningsfond UNFPA. På utställningen i Nairobi visades även arbeten från Nepal, Kongo-Kinshasa och Zimbabwe.

Mantoe Phakathi