Nästan hälften av Nepals barn lider av undernäring

Katmandu, 191112 (IPS) – Under de två årtionden som följde efter 1990 gjordes stora framsteg i kampen mot undernäringen i Nepal. Men sedan dess har den positiva utvecklingen avstannat.

Nepal upplevde en kraftig minskning av undernäringen bland barn och kvinnor efter att myndigheterna tillsammans med internationella aktörer under ett par decennier agerade med framgångsrika åtgärder. Detta sedan det framkommit att hälften av de dödsfall som drabbade barn som ännu inte fyllt fem år berodde på undernäring.

– Nepal är ett bra exempel på hur politisk vilja kan resultera i en satsning på ett näringsprogram som sträcker sig över många sektorer, säger Brenda Kellen, som är ordförande för organisationen Scaling Up Nutrition, SUN, som under förra veckan stod bakom en global konferens om näringsfrågor i Nepals huvudstad Katmandu.

Brenda Kellen påpekar att Nepal under 1990-talet var ett av de länder i världen där flest barn drabbades av hämmad tillväxt på grund av undernäring, men att man har sedan dess har lyckats minska dessa siffror betydligt.

Samtidigt visar nya siffror att den positiva utvecklingen har avstannat. Enligt Unicefs nya rapport om tillståndet för världens barn, som publicerades förra månaden, lider 43 procent av alla nepalesiska barn som ännu inte fyllt fem år av undernäring.

– Undernäring är fortfarande mycket vanligt i Nepal, främst bland små barn, ungdomar och nyblivna mödrar. Vi är inte nöjda med utvecklingen, utan mycket arbete återstår, säger Anirudra Sharma vid Unicef i Nepal.

Folkhälsoexperten Aruna Uprety menar att orsaken till att den positiva utvecklingen har avstannat är att insatserna inte har nått ut till de folkgrupper som är mest utsatta – däribland daliter och människor som bor i landets mest avlägsna regioner.

– Jag anser inte att det finns några skäl att skryta om tidigare framgångar när de nuvarande nivåerna av kronisk undernäring är så allvarliga, säger Aruna Uprety.

Brenda Kellen vid SUN påpekar att en viktig fråga som lyfts fram för sällan handlar om huruvida den mat människor äter också är tillräckligt nyttig.

– Det gäller att se alla metoder som finns för att minska undernäringen. Att berika mat kan leda till att människor får i sig mikronäringsämnen, men det bör gå hand i hand med satsningar på lokalt producerad mat, säger hon.

Experter menar att Nepal är på rätt väg, men att landet också måste prioritera frågan politiskt genom att utöka sina program över hela landet med målet att nå ut till särskilt utsatta grupper.

– Frågan om tillgång på näring måste bli universell – inga familjer får hamna på efterkälken. Regeringen måste utöka de nationella investeringarna, säger Anirudra Sharma.

*En längre version av denna artikel har även publicerats av den engelskspråkiga veckotidningen The Nepali Times.

Sonia Awale