Skicklig valstrategi bakom BJP:s valseger

New Delhi, 190527 (IPS) – Hindunationalistiska BJP vann en övertygande seger i parlamentsvalet i Indien och sitter därmed kvar vid makten. Bedömare menar att triumfen hänger samman med en skicklig strategi från premiärminister Narendra Modi – samtidigt som Kongresspartiet gjort ännu ett dåligt val.

– Vi arbetade för de fattiga och de återvalde oss, var den förklaring som Narendra Modi gav till de nyvalda ledamöterna i parlamentet på lördagen, då det stod klart att hans parti Bharatiya Janata Party, BJP, vunnit en spektakulär seger.

Andra bedömare har många fler analyser till hur BJP för andra valet i rad har kunnat besegra Kongresspartiet – partiet som ledde kampen som ledde till självständigheten från Storbritannien 1947 och under många decennier kom att vara synonymt med maktinnehavet i landet.

På lördagen röstades Narenda Modi fram som ledare för Nationella demokratiska alliansen, en koalition av högersinnade partier där hans eget BJP ingår. BJP fick samtidigt egen majoritet i parlamentet, där man säkrade hela 303 av de 542 platserna medan Kongresspartiet endast fick 52 platser.

– Valvinsten kan i första hand ses som en seger för Narendra Modis politiska ledarskap, säger Ajay Mehra, som är professor i statskunskap vid Nehru Memorial Museum and Library i New Delhi, till IPS.

Han menar att den indiska politiken egentligen saknat en stark politisk ledare ända sedan Indira Gandhi mördades 1984 – och att Narendra Modi har lyckats fylla det tomrummet.

– Samtidigt misslyckades Kongresspartiet att fylla detta vakuum när man hade chansen mellan 2002 och 2014 under ledning av Manmohan Singh, som mer agerade som en chef än som en politisk ledare.

Premiärministerns främsta motståndare Rahul Gandhi är både son, barnbarn och barnbarnsbarn till tidigare premiärministrar för Kongresspartiet. Ajay Mehra menar att han försökte träda fram som en viktig politisk ledare, men att det skedde för sent.

Professorn påpekar att Narendra Modi samtidigt aldrig försuttit en möjlighet att framstå som en stark ledare. Och han fick ett gyllene tillfälle att göra just det i samband med att en militärkonvoj i det konfliktdrabbade Kashmir utsattes för ett självmordsattentat i mitten av februari, som ledde till 40 soldaters död.

Premiärministern, som alltid varit duktig på att välja rätt tidpunkter, kom dock att vänta i tolv dagar, till den 26:e februari – ett datum som låg betydligt närmare valet – innan han beordrade det indiska flygvapnet att utföra ett luftangrepp mot ett läger för militanta grupper i Balakot, som ligger långt in i den pakistanska delen av Kashmir.

Flygräden förstärkte kraftigt bilden av premiärministern som en stor nationalistisk ledare som står redo att försvara landet mot såväl inhemska som externa hot.

Under den långa valkampanj som sedan följde under våren återkom Narendra Modi ofta till flygräden i Balakot, ett budskap som uppskattades av alla dem som betraktar Pakistan som ett fiendeland som finansierar och stöder terroristgrupper som strävar efter att få ett slut på den indiska kontrollen över muslimskdominerade Kashmir.

Samtidigt framstår det som att Rahul Gandhi och Kongresspartiet inte lärt sig något av den stora valförlusten för fem år sedan. I samband med det valet använde man Narendra Modis erfarenhet av att en gång i tiden ha arbetat som en teförsäljare på en tågstation – och hånade hans bakgrund och påstod att den var ett bevis för att han saknade de kvalifikationer som krävs för att styra landet.

I samband med årets val försökte Kongresspartiet lyfta fram anklagelser kring en flygvapenaffär med Frankrike, som påstods ha varit riggad i syfte att gynna kapitalstarka intressen.

Men precis som i samband med teförsäljarkampanjen fick det motsatt effekt, då många mycket fattiga indier hade lättare att identifiera sig med Narendra Modi än med den halvitalienska Rahul Gandhi och hans syster Priyanka, som också deltog i valkampanjen.

Fokuseringen på flygvapenaffären ledde till att andra frågor föll bort – som den stigande arbetslösheten och problemen inom jordbruket. I stället kom valet att handla om en strid mellan Narendra Modi och Rahul Gandhi – där den politiskt skicklige och erfarne premiärministern inte hade några problem att besegra sin politisk oerfarne opponent.

Narendra Modi har lång politisk erfarenhet och förstod tidigt behovet av att bygga upp en positiv bild av sig själv. Det skedde genom skickligt arrangerade intervjuer med välvilligt inställda journalister, samtidigt som han undvek mer kritiska medier.

Premiärministern har även haft en mycket stark närvaro på sociala medier där han ena dagen visat bilder på att hur han omfamnat världsledare, för att dagen därpå sitta och meditera i en grotta i Himalaya klädd i en traditionellt hinduisk saffransfärgad dräkt.

Den typen av bilder har hånats av landets engelskspråkiga elit, men bland massorna har premiärministern i stället lyckats förmedla bilden av sig själv som en framgångsrik politiker som samtidigt bär med sig sitt traditionella och djupt troende hinduiska arv.

Den politiska kommentatorn och historieprofessorn Rajiv Lochan, menar att Kongresspartiets storförlust hänger samman med att partiet av många förknippas med de värsta sidorna av det traditionella Indien.

– De representerar de feodala aspekter där människor ses som hjälpsökande. All politik som fördes fram av Kongresspartiet var utformad med utgångspunkt att människor är i behov av hjälp, medan ättlingen som saknar energi, intelligens och färdigheter fortfarande ska vara bossen som chefar över alla.

Detta samtidigt som han menar att Narendra Modi var full av energi och lyckades få med sig sina åhörare. Rajiv Lochan menar att BJP drev en modern kampanj där man lyckades förmedla ett budskap som lockade många oavsett kasttillhörighet – där man till och med lyckades öka sitt stöd från den muslimska minoriteten.

Enligt honom tyder opinionsundersökningar på att tolv procent av muslimerna röstade på BJP, vilket är en ökning från tidigare nio procent.

Samtidigt har BJP av kritiker anklagats för att vara diskriminerande mot landets religiösa minoriteter, i synnerhet de muslimer som beräknas utgöra drygt 14 procent av landets stora befolkning. Under Narendra Modis styre har lynchningar av muslimer och så kallade daliter, de som ligger längst ned i den hinduiska sociala hierarkin, ökat. Detta efter att de har beskyllts för att äta nötkött, samt slakta och handla med kor, som är heliga för hinduer.

 

Ranjit Devraj