Mängden elektronikavfall ökar

Stockholm, 190506 (IPS) – FN rapporterar att 50 miljoner ton elektronikavfall produceras varje år vilket medför stora risker för människor och miljö.

– Mycket av elavfallet som produceras i utvecklade länder dumpas i utvecklingsländer som inte har resurser att hantera detta. Främst är det kvinnor och barn som arbetar med avfallet inom den informella sektorn och det har ofta mycket allvarliga konsekvenser för deras hälsa, säger Nikhil Seth, generalsekreterare för FN:s utbildnings- och forskningsinstitut Unitar.

Snabba tekniska förändringar och hög efterfrågan leder till att elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen i världen.

I nuläget är det endast en femtedel av allt elektroniskt avfall – som datorer, mobiltelefoner, tv-apparater, skrivare och en mängd olika hushållsapparater – som återvinns.

Detta trots att elavfallet har ett stort ekonomiskt värde – motsvarande över 566 miljarder kronor per år.

Internationella arbetsorganisationen, ILO, menar att det krävs snabba åtgärder för att kunna ta hand om den enorma mängden elavfall som produceras runt om i världen och skapa anständiga arbetsvillkor för de som arbetar med hanteringen. ILO lyfter bland annat fram vikten av en cirkulär ekonomi som är inriktad på återanvändning och återvinning.

Vid ett möte i Genève i april slog företrädare för regeringar, arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer fast att världens regeringar måste “öka och främja investeringarna i infrastruktur och system för avfallshantering” för att kunna hantera de snabbt växande flödena.

– De som hanterar avfallet har ingen röst, ingen förhandlingskraft och de tar i farliga material med sina händer. Dessutom är många omedvetna om de många riskerna som är förknippade med hanteringen, säger James Towers som vid mötet representerade arbetstagarna inom sektorn.

Ida Karlsson