Invasivt ogräs kan minska skördar med 30 procent

Busia, Kenya, 190506 (SciDev.Net*/IPS) – En invasiv, främmande art av ogräs – amerikansk grovsnärja – kan utgöra ett allvarligt hot mot jordbruket och den biologiska mångfalden i Afrika söder om Sahara, uppger forskare.

James Koske, vid skolan för miljöstudier vid Kenyatta-universitetet i Kenya, säger att ogräset som går under det vetenskapliga namnet Cuscuta campestris ödelägger ekosystem och hotar att utplåna kontinentens rika biologiska mångfald.

Han förklarar att om inget görs kan spridningen av amerikansk grovsnärja leda till att skördarna minskar med 30 procent till 2029 i Afrika söder om Sahara.

Innocent Ngare vid avdelningen för miljövetenskap vid Kenyatta-universitetet säger att spridningen av ogräset på åkermark har lett till en minskad mängd producerad mat och att det utgör ett hot mot livsmedelsförsörjningen.

Ogräset från Nordamerika, som bland annat används som prydnadsväxt i trädgårdar, parker och städer, sprids nu snabbt i länder som Botswana och Etiopien.

Forskare uppmanar Afrikanska utvecklingsbanken, Afrikanska unionen och ekonomiska sammanslutningar i Afrika söder om Sahara att mobilisera resurser för att begränsa spridningen av det envisa ogräset.

– Mitt elstängsel håller nästan på att falla ihop. Dessutom är betesmarken nästan helt täckt av det här gula ogräset som vägrar försvinna. Jag har försökt bränna det, gräva ned det och klippa sönder det, men det fortsätter att föröka sig, säger Julio Otieno, en jordbrukare i Homa Bay i västra Kenya.

Innocent Ngare förklarar att afrikanska jordbrukare tvingats lägga stora summor av sina inkomster på att köpa bekämpningsmedel i stället för att kunna göra återinvesteringar i jordbruket och matproduktionen.

– Det kommer att bli nästan omöjligt att begränsa spridningen av ogräset under kommande årtionden om de nationella regeringarna inte agerar nu, säger han.

Oscar Koech vid Nairobis universistet säger att ogräset utgör ett stort ekologiskt hot som regeringarna måsta agera snabbt för att avstyra.

– Att bekämpa ogräset är för närvarande en stor utmaning. Det är som om någon attackerar ditt system och tar bort ditt hjärta. Det är det som ogräset gör med värdväxten, säger han och tillägger att mer pengar bör avsättas för forskning för att kunna stoppa spridningen.

 

*Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

 

Nicholas Okeya