Soldrivna kanoter förändrar transportsystem i Amazonas

Manaus, 190424 (IPS) ‒ Soldrivna båtar och “off grid-projekt” för att bli självförsörjande på el kan bli vanligare i regnskogsområden i norra Brasilien.

I slutet av mars arrangerades en mässa och konferens om energiförsörjningen i Amazonas i Manaus i norra Brasilien där flera nya innovationer presenterades.

‒ Min favorit är den soldrivna båten, som är ett bra exempel på hur det går att hitta lösningar, säger Sam Passmore vid amerikanska Charles Stewart Mott Foundation som var en av sponsorerna av konferensen.

Fundación Kara Solar har i samarbete med achuarfolket i Ecuador tagit fram en ny slags kanot som drivs av solenergi. Två stycken båtar med solpaneler har byggts med plats för 18 passagerare.

Syftet är att kunna fortsätta använda floderna och att skapa ett alternativt transportsystem som bygger på solkraft till skillnad från de vägar som byggs och utgör ett hot mot ursprungsbefolkningen och deras områden.

‒ Vi vill bygga mellan 300 och 400 soldrivna båtar, säger Milton Callera vid Coica, en organisation som företräder Amazonas ursprungsbefolkningar.

En del samhällen i Amazonas förlitar sig på dieselgeneratorer för sin elförsörjning. Omkring 580 000 invånare i delstaten Roraima i norra Brasilien har tidigare försetts med el från Venezuela, men i och med krisen i grannlandet har befolkningen drabbats hårt av många avbrott sedan i mars.

Det har lett till ett ökat intresse för vindkraft i området och fler undersöker möjligheterna att installera vindkraftverk för att slippa vara så beroende av el från Venezuela.

Antalet projekt som handlar om att bli självförsörjande på el har ökat kraftigt i Amazonas, bland annat finansierar tyska biståndsmyndighet GIZ och organisationen Rainforest Foundation of Norway flera initiativ.

Ett av förtagen i Manaus är Fabortec Solar som installerar solpaner och utrustning som är inriktade på självförsörjning av el och där användare själva kan sköta underhållet.

En annan initiativtagare är Willi Seilert från I9SOL Institute. Han arbetar med ett projekt i staden Teófilo Otoni i delstaten Minas Gerais som har som mål att skapa tusen små fabriker för billiga solpaneler runt om i Brasilien. Syftet är att göra solpaneler tillgängliga för familjer med låga inkomster. Willi Seilert beräknar att projektet kan skapa arbetstillfällen och inkomster för omkring 20 000 människor i landet.

Mario Osava