FN vill slå hål på myterna kring kondomer

New York, 190322 (IPS) – Antalet ungdomar som smittas av hiv i världen stiger, vilket är en utveckling som skulle kunna hejdas med en ökad användning av kondomer. En ny FN-studie lyfter fram behovet av slå hål på de fördomar om kondomer som finns i vissa länder.

I den nya studien från FN:s befolkningsfond, UNFPA, påpekas att de som är motståndare till att göra kondomer mer lättillgängliga befarar att det ska leda till att ungdomar blir mer promiskuösa.

Bidia Deperthes, som är senior rådgivare om hiv-prevention vid UNFPA, säger till IPS att myndigheterna i många länder skulle vilja öka tillgängligheten, men att de är oroade över vilka reaktioner det skulle väcka.

Samtidigt är det uppenbart att kondomanvändningen bland världens ungdomar skulle behöva öka. Enligt FN:s barnfond Unicef stiger nämligen antalet unga i åldersgruppen mellan 15 och 19 år som drabbas av hiv. Bara under 2016 uppges ytterligare 260 000 personer i den åldersgruppen ha fått hiv.

Eda Algur, som lett forskningen på området, säger att det handlar om nya generationer ungdomar som inte var födda under de tidigare hiv-epidemierna. Frågan om hiv är enligt henne inte lika aktuell för dagens ungdomar.

– För alla andra åldersgrupper går andelen ner, och de som löper en särskilt stor risk i dag är tonåringar i gymnasieåldern. Det är något som verkligen oroar och en viktig orsak till att förespråka kondomer, säger Eda Algur till IPS.

En ökad kondomanvändning skulle även minska antalet fall av könssjukdomar och oönskade graviditeter. Varje dag smittas en miljon personer i världen av en könssjukdom, och ungdomar i åldern mellan 15 och 19 år tillhör de grupper som oftast drabbas.

Trots att kondomer är ett av de mest effektiva skydden mot hiv och könssjukdomar är det också ett skydd som har många motståndare.

– Det finns delar av civilsamhället, föräldrar och studenter, som påstår att tillgängliggörandet av kondomer skulle innebära en grön signal för studenter, som nästan säger till dem att det är okej att ha sex, säger Eda Algur.

Bidia Deperthes säger att den inställningen även kan ha en påverkan på myndigheter, som väljer att inte ta striden. Som exempel kan nämnas att när Filippinerna och Sydafrika övervägde att öka tillgängligheten på kondomer i gymnasieskolorna så blev kritiken hård från grupper som menade att det skulle innebär en uppmuntran till att eleverna skulle ha sex.

I den nya studien skriver författarna att ”detta hänger samman med uppfattningen att kondomer skulle vara ett sexuellt redskap, snarare än ett skydd i samband med sex”.

Samtidigt kan UNFPA, som gått igenom siffror från sju olika länder, visa att det är en obefogad oro. Data visar nämligen att en ökad tillgänglighet på kondomer varken leder till en ökad sexuell aktivitet eller till att människor har fler sexpartners. Däremot leder en ökad tillgänglighet även till en ökad användning av kondomer – vilket betyder att fler är skyddade i samband med sex.

På global nivå har kondomanvändningen ökat under de senaste decennierna, men det finns fortfarande en klyfta mellan efterfrågan och tillgång på kondomer i södra Afrika.

Eda Algur säger att en ökad tillgänglighet på kondomer har visat sig vara mycket effektivt i synnerhet när det har kombinerats med en bra och grundlig sexualundervisning.

Bidia Deperthes understryker behovet av att inkludera föräldrar i de satsningar som görs för att öka tillgängligheten av kondomer.

– Du utbildar dem och visar dem de siffror som finns, och då kommer de att bli dina samarbetspartners. Men om inte detta görs så kommer det naturligtvis bakslag, slår hon fast.

Tharanga Yakupitiyage