Matsvinn för miljarder kronor i Kanada

Ontario, Kanada, 190211 (IPS) – Mat slängs i livsmedelskedjans alla led i Kanada. Omkring 60 procent av all mat som produceras går förlorad inom livsmedelssystemet, enligt en ny rapport. Samtidigt har mer än en tiondel av befolkningen inte råd med näringsrik mat. Det rapporterar forskare vid Torontos universitet.

Forskarna framhåller att regeringen måste ta itu med problemet som funnits under lång tid. De säger att det krävs en nationell livsmedelspolitik som inte bara tar itu med hungern och undernäringen utan också de utmaningar som landet står inför när det gäller klimatförändringar och tillbakagången för landsbygdsekonomier, förklarar Jennifer Reynolds vid Food Secure Canada, en allians av organisationer och individer som arbetar för en tryggad livsmedelsförsörjning.

Dessutom måste landet genomföra åtgärder för att minska den stora mängden mat som slängs.

Det är första gången som ett lands livsmedelssystem analyserats på det här sättet, säger Martin Gooch, vd för Value Chain Management International, VCMI, ett företag som hjälper industrier att minska sina kostnader och förbättra effektiviteten i leverantörsleden.

– Jag blev bestört över mängden som går förlorad i den här industrin, säger Martin Gooch till IPS.

Det här är första gången som ett standardiserat system använts för att beräkna mängden mat som slängs i hela värdekedjan och som innefattar mat från både mark och vatten. Fler än 700 experter på matindustrin har varit inblandade i den nya rapporten.

– I Kanada slängs mat för ofattbara 454 miljarder kronor varje år, säger Lori Nikkel vid Second Harvest, ett nätverk som samlar in överskott av livsmedel och delar ut mat till behövande.

Enligt rapporten skulle en tredjedel av maten som går förlorad i Kanada kunna räddas och delas ut till behövande.

Mat går förlorad i alla delar av produktionen, även på fälten lämnas grödor att ruttna när det är brist på arbetskraft, priserna är för låga eller beställningar stryks. Ett problem är också matindustrins fokus på att producera så stora volymer av mat så billigt som möjligt och av sämre kvalitet, säger Martin Gooch.

När ett företag inom fruktodlingsindustrin lade större vikt vid kvaliteten ledde det till minskade kostnader och fördubblad vinst medan den totala volymen som producerades var densamma eller lägre.

Den mesta av maten går förlorad när den produceras och bearbetas. Hushållen står endast för 14 procent av matsvinnet.

Enligt rapporten slängs nästan ett ton mat per person och år i Kanada.

Stephen Leahy