Mobbning och våld stora problem på världens skolor

New York, 190201 (IPS) – Nästan var tredje elev har utsatts för trakasserier eller mobbning av sina skolkamrater under den senaste månaden. Det uppger FN-organet Unesco i en ny internationell rapport som varnar för de förödande konsekvenserna av våld och mobbning i skolan.

Unescos nya rapport bygger på uppgifter från en lång rad länder och visar att problemen med mobbning och våld i skolan är globala.

– Alla barn och ungdomar har rätt till en säker, inkluderande och effektiv inlärningsmiljö, sade Unescos biträdande generalsekreterare Stefania Giannini i samband med lanseringen av den nya studien.

En lika stor andel elever som uppger att de drabbats av mobbning säger att de under den senaste månaden har varit utsatta för fysiskt våld.

Enligt eleverna är personers utseende den främst orsaken till att de utsätts för mobbning, men därefter uppges avvikelser från gällande könsnormer vara den främsta anledningen till våld.

I Australien uppger mellan 60 och 70 procent av hbtq-eleverna att utsatts för mobbning på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. I Thailand uppger 55 procent samma sak.

Uppgifter från 96 länder visar enligt Unesco att 23 procent av de barn som utsätts för mobbning allvarligt övervägt att begå självmord, en siffra som nästan är dubbelt så hög som bland de elever som inte uppger att de blivit drabbade.

År 2010 blev nyheten om att högskolestudenten Tyler Clementi begått självmord en stor nyhet i USA eftersom det satte fokus på de nätbaserade trakasserier som drabbar många hbtq-personer. Han begick självmord efter att ha blivit ”outad” av sin rumskompis.

– Våld och mobbning i skolan kan vara förödande för offren, säger Stefania Giannini.

Hon tillägger att fenomenen dessutom påverkar elevernas skolresultat.

– Det går inte att lära i en atmosfär präglad av oro, rädsla och otrygghet. Otryggheten kan därmed undergräva kvaliteten i utbildningen för alla elever.

Enligt rapportförfattarna är det nästan dubbelt så vanligt att elever som utsätts för mobbning också skolkar ofta.

Förra året uppmärksammades problemen i världens skolor av Marta Santos Pais, som är FN:s särskilda representant för att bekämpa våld mot barn.

– Att skyddas från mobbning är en grundläggande mänsklig rättighet, slog hon fast.

 

Tharanga Yakupitiyage