Överfiske hotar Malawis blå ekonomi

Mangochi, Malawi, 190111 (IPS) ‒ Malawisjön är Afrikas tredje största sjö och utgör en ekonomisk livlina för många fiskefamiljer. Men problemen med överfiske påverkar många och kvinnorna är de som drabbas hårdast.

Sjön, som också är känd som Nyasasjön i Tanzania och Niassasjön i Moçambique, har flest fiskarter i världen som inte finns någon annanstans. Omkring 90 procent av de nästan 1 000 fiskarter i sjön går inte att hitta någon annanstans.

Landets departement för jordbruk, bevattning och vattenresurser har beräknat att inkomster från fisket bidrar med fyra procent till landets bruttonationalprodukt och att 300 000 är anställda inom fisket.

Men beståndet av fisk har minskat under åren till följd av överfiske och det är främst kvinnor som drabbats.

Judith Kananji från byn Micesi i distriktet Mangochi berättar att hon har slutat att köpa fisk eftersom handeln inte längre är lukrativ.

‒ Problemet är att det inte längre finns fisk i överflöd. För närvarande finns det bara småfisk tillgänglig och det är dyrt. Förr, när vi fick tag i större fiskar, var det lätt att göra en vinst. Det är svårt att köpa småfisk för att sedan försöka sälja till ett högre pris, säger hon till IPS.

Hon berättar att hon för åtta år sedan kunde göra en bra vinst med ett kapital på 100 000 malawiska kwacha (motsvarande 1 200 kronor).

‒ Men nu är det till och med omöjligt att göra en vinst med ett kapital på 800 000 malawiska kwacha (motsvarande 9 700 kronor), säger hon.

Den afrikanska samarbetsorganisationen SADC skriver att “för många år sedan var det vanligt att fångsten bestod av 5 000 fiskar per dag, men nu får fiskare endast en femtedel av det, eller till och med mindre och så lite som 300 fiskar per dag”.

Judith Kananji säger att ökningen av antalet fiskefartyg har lett till utfiskning eftersom det är en hård konkurrens mellan fiskare.

SADC konstaterar att vattennivån i sjön sjunkit snabbt på grund av befolkningstillväxt, klimatförändringar och avverkning av skog, vilket utgör ett hot mot många växt- och djurarter.

‒ Vi kvinnor som köper fisk från fiskare har tvingats upphöra med vår verksamhet eftersom fiskare i många fall höjer priset när fångsten är liten, säger Judith Kananji.

Att tillgången på fisk minskar påverkar inte bara affärsrörelser utan också tillgången på protein. Enligt FN:s barnfond Unicef är 46 procent av barnen i Malawi drabbade av en hämmad tillväxt och 21 procent är underviktiga.

‒ Chambo [en populär lokal fisk] brukade vara den billigaste proteinkällan för oss med nu är det en lyxvara som vi bara har råd med en gång i slutet av varje månad, säger Angela Malajira, en änka med fyra barn som bor i Area 23, i utkanten av huvudstaden Lilongwe.

För att försöka vända utvecklingen har regeringen förbjudit fiske i sjön från november till december för att fisken ska kunna föröka sig. Det har tagits väl emot av fiskesamhällena i området. De har även gjort tillägg som förbjuder fiske fram till mars.

Malufu Shaibu, som är vice ordförande för en bykommitté i Makanjira, säger att fiskare i området anser att det är viktigt att fiske förbjuds under en längre period av året eftersom det har visat sig att det kan förbättra tillgången till fisk i sjön.

Han berättar att de sett positiva tecken under de senaste månaderna på att det numera finns mer fisk i sjön.

Men både han och Judith Kananji säger att det stora kommersiella fisket fortfarande står i vägen för insatserna för att förbättra tillgången på fisk.

‒ När det gäller att reglera det kommersiella fisket så samarbetar vi med Malawis fiskeriförbund för att se till att alla stora aktörer håller sig i sina fiskevatten, säger Thomas Nyasulu, vid den lokala myndigheten i Mangochi.

I april dömdes en 40-årig man till böter på 800 000 malawiska kwacha (motsvarande 9 700 kronor), eller 60 månaders fängelse, efter att det upptäckts att hans bolag fiskat på sjön den 4 mars i år.

Mabvuto Banda