Oförsäkrade bönder drabbas hårt av klimatkriser

San Salvador, 181108 (IPS) – Centralamerika har pekats ut som en av de regioner i världen som riskerar att drabbas mycket hårt av klimatförändringens effekter. Särskilt sårbara är de många jordbrukare i regionen som inte har några försäkringar.

Alberto Flores står vid en väg och staplar matbananer. Han försöker att rädda det som räddas kan efter att hans plantage har blivit helt översvämmat efter kraftig nederbörd.

– Nästan allt gick förlorat, jag har tagit hand om det som kan tas omhand och stått med vatten upp till mina knän, säger den 54-årige bonden som bor i en by i regionen La Paz i El Salvador.

Han berättar att de skyfall som slog till mot Centralamerika i mitten av oktober lett till att han förlorat stora summor. I byn bor det runt 250 familjer och nästan alla är beroende av jordbruket – och nästan alla har drabbats hårt av skyfallen. Odlingar av bland annat chili, majs, bönor och bananer har gått förlorade.

Situationen är densamma även på många andra platser i Centralamerika.

Trots att detta är en region som redan drabbas hårt av ett föränderligt klimat så står många bönder utan de verktyg som skulle kunna ge dem förbättrad trygghet – som försäkringar som täcker förluster.

– Jag har hört talas om jordbruksförsäkringar, men ingen har kommit och förklarat vad det skulle betyda, säger Alberto Flores.

I jämförelse med Mexiko och länderna i Sydamerika ligger denna region fortfarande efter i fråga om försäkringar, visar en rapport från Interamerikanska institutet för jordbrukssamarbete, IICA. Experter menar att orsakerna bland annat är höga premiekostnader, men också att många bönder inte fått tillräckligt med information och att det saknas en tradition av att använda sig av försäkringar.

Samtidigt pågår satsningar för att förändra situationen, berättar Saúl Ortiz vid finansinstitutionen Guate Invierte i Guatemala vars förvaltningsfond används för att stötta bönder – bland annat med försäkringar. Sedan 2005 har man arbetat med en satsning som syftar till att hjälpa små- och medelstora matproducenter att bli försäkrade till lägre kostnader. De senaste åren har dock situationen förändrats på grund av att de statliga subventionerna dragits tillbaka, och sedan 2015 kan försäkringar bara erbjudas tillsammans med lån.

I El Salvador har organisationen Seguros Futuro sedan i somras, i samarbete med landets statliga utvecklingsbank, drivit ett pilotprogram som erbjuder bönder försäkringar mot naturkatastrofer, torkor och översvämningar. Detta till ett pris som de flesta bönder har råd med.

Daysi Rosales vid Seguros Futuro säger att det som varit avgörande för utvecklingen i Mexiko och i Sydamerika, där fler bönder fått tillgång till försäkringar, är att länderna gått in med offentliga medel. Och detta har ännu inte skett i Centralamerika.

– I Mexiko betalas 90 procent av kostnaden av staten – det är staten som köper försäkringen, inte enskilda individer, berättar Daysi Rosales.

I det översvämningsdrabbade området i El Salvador berättar en annan av de drabbade bönderna, Víctor Alcántara, att man i stort sett drabbas av klimatrelaterade katastrofer varje år numera.

– I år har vi drabbats dubbelt upp. Först gick majsen förlorad i augusti på grund av torka och nu har jag förlorat nästan hela min skörd på grund av för mycket regn, säger han.

Regionen drabbades av torka i augusti.  I samband med det gick FN-organ ut med en varning för att matpriserna riskerade att skjuta i höjden, då de grödor som drabbades värst var majs och bönor – som utgör basen i den lokala kosten.

Edgardo Ayala